Ειδήσεις Υγείας

Πόνος στο αυτί: Λοίμωξη ή ωτίτιδα; Πως θα τα ξεχωρίσεις

Ο πόνος στο αυτί εμφανίζει διάφορες διακυμάνσεις. Μπορεί να είναι συνεχής και έντονος, οξύς αλλά και ενοχλητικός. Οι πάσχοντες πολύ συχνά παραπονιούνται ότι νιώθουν έντονο πόνο στο αυτί, όταν μασούν ή όταν φυσάνε τη μύτη τους.

Οι αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα αυτό είναι κυρίως το κοινό κρυολόγημα ακόμη και οι εποχιακές ιώσεις που κάνουν θραύση την περίοδο αυτή. Στα κρυολογήματα, ο πόνος στο αυτί συνήθως φεύγει από μόνος του μετά από λίγο. Ωστόσο, είναι πάντα σώφρον να επισκεφθείτε το γιατρό σας για μια έγκυρη διάγνωση.

Και ενώ ο πόνος στο αυτί ξεκινάει συνήθως με κάποιο κρυολόγημα, είναι πιθανό να εξελιχθεί σε μια δευτερεύουσα μόλυνση του μέσου ωτός.

Αυτές οι μολύνσεις εκδηλώνονται κατά κανόνα πολύ ξαφνικά και είναι εξαιρετικά επώδυνες στην αρχή. Άλλα συμπτώματα μιας μόλυνσης στο αυτί (ωτίτιδα), μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Απώλεια της όρεξης: Το σύμπτωμα αυτό είναι περισσότερο  εμφανής στα παιδιά.

Ευερεθιστότητα

Κακή ποιότητα ύπνου: Ο πόνος μπορεί να είναι πιο επίμονος όταν ξαπλώνετε, καθώς το υγρό στο αυτί μετατοπίζεται.

Πυρετός: Οι μολύνσεις του αυτιού μπορεί να προκαλέσουν θερμοκρασίες μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου.

Ίλιγγος: Μπορεί να έχετε μια αίσθηση έντονης ζαλάδας και αστάθειας. Πολλοί ασθενείς το περιγράφουν ως “τα πάντα γύρω τους γυρίζουν”.

Δυσκολία ακοής: Η συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί εμποδίζει το τύμπανο από το να λειτουργήσει κανονικά. Ο ήχος δεν μπορεί τότε να μεταδοθεί προς τα οστά του μέσου ωτός και από εκεί προς τον εγκέφαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε αναμονή του κύματος γρίπης οι υγειονομικές αρχές! Όλες οι οδηγίες των ειδικών

Σχετικά Άρθρα

Back to top button