Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδί

Πόνος στο αυτί του παιδιού: Τι να κάνετε για να περάσει γρήγορα;

Μπορεί να είναι συνεχής ή διακοπτόμενος, έντονος ή βαθύς, ή ενοχλητικός, να αυξάνεται κατά την πίεση του αυτιού ή όταν το παιδί μασάει, φτερνίζεται ή φυσάει τη μύτη του, ενώ στα νεογνά και τα βρέφη εκδηλώνεται με έντονο κλάμα, ανησυχία ή ευερεθιστότητα.

Τα συνηθέστερα μικρόβια που προκαλούν εξωτερική ωτίτιδα είναι ο σταφυλόκοκκος στρεπτόκοκκος, πρωτέας , ψευδομονάδα, και μύκητες.

Τι να κάνετε

Για την ανακούφιση του παιδιού αρχικά χορηγούμε παυσίπονα.

Αποφεύγετε την χρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων για τον καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου.

Ποτέ δεν καθαρίζουμε τα αυτιά του μωρού με μπατονέτα αλλά απομακρύνουμε την κυψελίδα που φαίνεται έξω – έξω με βαμβακάκι.

Στάξτε 2-3 σταγόνες καθαρού οινοπνεύματος κοντά στο έξω στόμιο του ακουστικού πόρου. Το οινόπνευμα βοηθά να απορροφηθεί το νερό, στεγνώνει το αυτί και σκοτώνει τα μικρόβια και τους μύκητες που προκαλούν εξωτερική ωτίτιδα.

Αν ο γιατρός το συστήσει, ενστάλαξη ωτικών σταγόνων αντιβιοτικών και κορτικοειδών. Σε βαρύτερες περιπτώσεις χορηγείται αντιβιοτική αγωγή από το στόμα.

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Συμβουλευτείτε άμεσα το παιδίατρο αν το παιδί έχει και άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, εμετό, οξύ πονόλαιμο, οίδημα γύρω από το αυτί ή εκκρίσεις από το αυτί.

Αν έχει κολλήσει κάτι στο αυτί του παιδιού

Αν ο πόνος δεν υποχωρεί εντός λίγων ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόνος στο αυτί: Λοίμωξη ή ωτίτιδα; Πως θα τα ξεχωρίσεις

Σχετικά Άρθρα

Back to top button