ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πόρισμα φωτιά των «ράμπο Υγείας» αποκαλύπτει υπερτιμολογήσεις και στους ενδοφακούς στα νοσοκομεία! Όλες οι λεπτομέρειες

Δίνει και παίρνει η διαφθορά στα δημόσια νοσοκομεία καθώς πόρισμα φωτιά που που έφερε στο φως η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, δείχνει υπερτιμολογήσεις ακόμη και στις προμήθειες ενδοφακών σε 70 νοσοκομεία της χώρας.

Ειδικότερα σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Έθνους» σχεδόν από όλα τα νοσοκομεία της χώρας (70) αγοράστηκαν υπερτιμολογημένοι ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται για οφθαλμολογικές επεμβάσεις όπως για μυωπία, καταρράκτη κ.α., προκαλώντας οικονομική ζημιά για το δημόσιο εκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα όπως προκύπτει από το πόρισμα που παρουσιάζει η εφημερίδα ακόμη και οι ποσότητες που αγοράσθηκαν υπερέβαιναν κατά πολύ τις ανάγκες των νοσοκομείων, καθώς πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα δεν είχαν δηλώσει ότι χρειάζονται ενδοφακούς ή δεν γνώριζαν τις πραγματικές τους ανάγκες και παρ’ αυτά προχώρησαν στην προμήθεια των συγκεκριμένων αναλώσιμων.

Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος έγινε για ανοικτό διαγωνισμό που προκήρυξε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) το 2010 και ολοκληρώθηκε το 2014 για την προμήθεια 17 κατηγοριών ενδοφακών για 70 νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Μετά από λεπτομερείς ελέγχους που πραγματοποίησαν οι «ράμπο υγείας», αποδεικνύεται σε πολυσέλιδο πόρισμα ότι οι υπερτιμολογήσεις γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια κατά συρροή και μάλιστα με τις ευλογίες και τις παροτρύνσεις της Επιτροπής Προμηθειών Υγεία (ΕΠΥ). Ενός φορέας που δημιουργήθηκε ακριβώς για να ελέγχει τις τιμές και τις προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία και να αποφεύγεται η διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Το εν λόγω πόρισμα το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στον εισαγγελέα με σχετική απόφαση του επικεφαλής των «ράμπο Υγειας» Σταύρου Ευαγγελάτου, αποκαλύπτει ότι από το 2010 έως και το 2014 η ΕΠΥ καλούσε ουσιαστικά τα νοσοκομεία με εγκυκλίους της να προμηθεύονται ενδοφακούς: «ακόμη και αν οι προσφορές που υποβάλλονταν σε αυτούς ήταν υψηλότερες».

Οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας ήλεγξαν δειγματοληπτικά τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, το Λαϊκό, τον Ευαγγελισμό και το Αττικόν, καθότι το συνολικό κονδύλι για την αγορά ενδοφακών υπερέβαινε τα 30 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ για το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας.

Όπως διαπιστώνουν στο πόρισμά τους που παρουσίασε το ΕΘΝΟΣ, ευθύνες υπάρχουν ξεκάθαρα στην ΕΠΥ αλλά και στους διοικητές των νοσοκομείων οι οποίοι είτε αγόραζαν πολύ ακριβότερα τα υλικά, είτε τα προμηθεύονταν με χαμηλές τιμές προκειμένου να ακυρώνονται οι διαγωνισμοί και στη συνέχεια να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις.

Εξαιτίας του μεγέθους αλλά και της έκτασης που είχε λάβει η αδιαφανής αυτή διαδικασία, οι ελεγκτές του υπουργείου υγείας αδυνατούν να εκτιμήσουν τη ζημιά που έχει προκληθεί στο δημόσιο. Υπολογίζουν όμως ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά στο πόρισμά τους: «Απόρροια της ενέργειας αυτής ήταν να προκύψει σημαντική οικονομική ζημία και βλάβη δημοσίου συμφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εν λόγω συμφωνίες πλαίσιο κάλυπταν και αφορούσαν 70 δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς και ότι ο προϋπολογισμός της ΕΠΥ 4/2010 διακήρυξης υπερέβαινε τα 30 εκατ.ευρώ χωρίς ΦΠΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη HealthReport.gr: Τι δείχνει πόρισμα φωτιά για τον ΕΟΦ! Τι έβγαλαν οι έλεγχοι από το 2012-2015

Αλλάζουν τα πάντα στις προμήθειες των νοσοκομείων! Όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπ.Υγείας

Προμήθειες στα νοσοκομεία με οδηγίες…γλωσσοδέτη! Δείτε τις ακαταλαβίστικες εγκυκλίους της επιτροπής προμηθειών

Αποκλειστικό: Έτοιμο το πόρισμα φωτιά για το ΕΚΕΠΥ! Τι βρήκαν οι ελεγκτές

Σχετικά Άρθρα

Back to top button