ΆρθραΔημοφιλήΠολιτική Υγείας

Πόσα θα εισπράξει η Ελλάδα από κλινικές μελέτες; Τι ρυθμίζει πριν τις εκλογές ο Βορίδης

 

Η υπουργική απόφαση που θα διευκολύνει τη διεξαγωγή των κλινικών μελετών στα νοσοκομεία παρουσίασε ο Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο διεξαγωγής του Clinical Research Conference 2014: Κλινική έρευνα: Ώρα για δράση» που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Ethos Media S.A. σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business στο Divani Caravel.

 

Σε δηλώσεις του ο κ. Βασίλη Κοντοζαμάνης, ΓΓ του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε στο γύρο υπογραφών της Υπουργικής Απόφασης που έχει ξεκινήσει στα συναρμόδια Υπουργεία για τις κλινικές μελέτες και στην προσήλωση του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης που φάνηκε και από την ένταξή τους στο πλάνο, των σχεδόν 50 σελίδων, που έστειλε η ελληνική πλευρά στην τρόικα.

 

Μεταξύ των ζητημάτων που θα επιλύσει θα αφορούν και στη διαδικασία έγκρισης των κλινικών μελετών σε επίπεδο νοσοκομείων. Στόχος των θεσμικών αλλαγών είναι η αύξηση των εσόδων από τις κλινικές μελέτες, από τα 80 εκατομμύρια φέτος στα 130 εκατ. ευρώ το 2015.

 

Η Χριστίνα Παπανικολάου, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, επεσήμανε από την πλευρά της τη θεμελιώδη αξία της κλινική έρευνας και μελέτης τόσο για το κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς.

 

Παράλληλα ανέφερε την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου Ευρωπαϊκού επιδημιολογικού πληθυσμιακού προφίλ που δημιουργεί νέα δεδομένα, εκφράζοντας την άποψη της ανάγκης χάραξης εθνική στρατηγικής όπου μέσω της διαβούλευσης όλων των εμπλεκόμενων μερών θα καταστεί εφικτή η διευθέτηση του θεσμικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο χώρο των κλινικών μελετών.

 

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Λιντζέρης, αναφέρθηκε στην αξία και συνεισφορά της ακαδημαϊκής γνώσης στον τομέα των κλινικών ερευνών, στην ανάγκη να υπάρξει κεντρική αντιμετώπιση του ζητήματος, αξιοποίηση των υψηλού επιπέδου υποδομών της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της ώστε να μπορέσει η χώρα να ακολουθήσει τον Ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

 

«Ένα χρόνο μετά την τοποθέτησή μου στη προεδρία του ΕΟΦ μπορώ να σας μεταφέρω, πως μπροστά στη φοβερή κρίση που περνάει η χώρα, η αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος είναι το πρωταρχικό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί.

 

Αν δε παραχθεί πλούτος 100 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια θα επαναληφθεί η κρίση που βιώνουμε. Τα λόγια χωρίς κοστολόγηση δημιουργούν καταστροφή» είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΕΟΦ λίγο πριν εγκαταλείψει τη θέση του για να πολιτευθεί στις επερχόμενες εκλογές.

 

Τέλος ο κ. Σπύρος Φιλιώτης, Mέλος, Δ.Σ. ΣΦΕΕ & Αντιπρόεδρος & Γενικός Δ/ντης, Pharmaserve-Lilly μίλησε για τα εμπόδια που πρέπει να αρθούν στο χώρο των κλινικών μελετών, τη δυσκολία της χώρας να συμβαδίσει με τη δυναμική των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών στην κλινική έρευνα και τη δυναμική που μπορεί να απελευθερωθεί από την καινοτομία και ανάπτυξη συνεργατικής κουλτούρας των εμπλεκόμενων μερών.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button