Πολιτική Υγείας

Πόσα παίρνουν σήμερα οι γιατροί; Οι αμοιβές και οι υποσχέσεις του υπουργείου

Σήμερα ο γιατρός δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από έναν απλό εργαζόμενο που εν μέσω κρίσης παλεύει για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις. Εκτός βέβαια εάν ανήκει στην κατηγορία εκείνων που αγαπούν τα φακελάκια όπως η πρόσφατη περίπτωση στον Ευαγγελισμό. Όμως η πλειοψηφία των γιατρών αμείβονται σήμερα εξαιρετικά χαμηλά ειδικά οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ είναι πολύ χαμηλό. Και αυτό επειδή οι ειδικευόμενοι δεν λαμβάνουν άνω των 1000 ευρώ το μήνα ενώ ένας αγροτικός ιατρός μόλις που εισπράττει 800 ευρώ.

Από την άλλη ένας πρωτοδιοριζόμενος γιατρός στο ΕΣΥ, μετά από 6 χρόνια προϋπηρεσία (αγροτικό και ειδικότητα) λαμβάνει μόλις 1120 ευρώ και με επιδόματα γάμου και παιδιού. Ένα χρόνο μετά το ποσό αυξάνεται στα 1200 ευρώ.
Γι αυτό και οι εκπρόσωποι του κλάδου σε συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο ζήτησαν να αυξηθεί το ιατρικό μισθολόγιο δεδομένου ότι το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων αργεί να εισπράξει και τις δεδουλευμένες εφημερίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι σήμερα οι γιατροί του ΕΣΥ εισπράττουν τα δεδουλευμένα τους από εφημερίες ακόμη και επτά μήνες μετά. Γι αυτό και γνωστοποίησε ότι η τροπολογία που προωθεί θα υποχρεώνει το σύστημα να αποπληρώνει τις εφημερίες εντός δύο μηνών.

Άγνωστο παραμένει εάν τα ταμεία των νοσοκομείων θα διαθέτουν τα αποθέματα για να μπορούν να καταβάλλονται οι εφημερίες στην ώρα τους καθώς ως γνωστόν το ταμείο είναι μείον στο ΕΣΥ…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button