ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πόσα φάρμακα πωλούνται χωρίς συνταγή! Ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ

Είναι προφανές πως πρόκειται για μία από τις πιο ελκυστικές μερίδες της φαρμακευτικής αγοράς. Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα δε χρειάζονται επίσκεψη στο γιατρό αλλά ούτε και συνταγή.
Προσφέρουν …ζεστό χρήμα γι αυτό και τα έσοδα για τους δημιουργούς θεωρητικά είναι πολύ υψηλότερα και πιο άμεσα.

Πολύ σύντομα πάντως …πάρτι κερδών θα κάνουν και τα Σούπερ Μάρκετ αφού 216 φάρμακα θα βγουν στα ράφια τους. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: ” Έρχονται 216 φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Όλες οι προϋποθέσεις”

Και η υπόθεση ΜΗΣΥΦΑ αποδεικνύεται …χρυσή, αφού δε χρειάζεται να περιμένει κανείς τον κακοπληρωτή ΕΟΠΥΥ για να εισπράξει τα χρήματά του, καθώς εξοφλεί με μετρητά ο ίδιος ο ασθενής στον πάγκο του φαρμακοποιού.

Γι αυτό και τα ΜΗΣΥΦΑ αποτελούν μία από τις λιγοστές ακόμη πηγές μετρητών για τον κλάδο των φαρμακοποιών, ο οποίος είναι στα κάγκελα για την απόφαση της κυβέρνησης να βγουν στα σούπερ μάρκετ τα 216 σκευάσματα. Δείτε ΕΔΩ τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών: “Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Σκληρές αιχμές για συμφέροντα”

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά σούπερ μάρκετ κάνουν ήδη…πάρτι, περιμένοντας την ακριβή λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) για να αυξήσουν με έναν τρόπο το τζίρο τους. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις πιέσεις των τροϊκανών: «Στα «παζάρια» για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Όλες οι τελευταίες εξελίξεις»

φάρμακα

Από την άλλη οι φαρμακοποιοί θυμίζουν ότι και τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και έχουν παρενέργειες και κινδύνους όπως και τα υπόλοιπα.

Αντίστοιχο ..πάρτι πάντως με τα σούπερ μάρκετ, φαίνεται ότι κάνει και η τρόικα που χρόνια πίεζε τις ελληνικές κυβερνήσεις να πωλούνται τα ΜΗΣΥΦΑ και στα καταστήματα λιανικής.

Από τις αρχές του 2017 πάντως και η τιμή τους θα απελευθερωθεί κι εκεί που η τρόικα ευελπιστεί ότι θα μειωθούν οι τιμές λόγω ανταγωνισμού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι για δύο χρόνια τα ΜΗΣΥΦΑ θα έχουν σταθερές τιμές και μετά ενδεχομένως και να αυξηθούν.
Όπως και να χει δεν είναι τυχαίες οι διαμάχες για τα φάρμακα χωρίς συνταγή.
Τα λεφτά είναι πολλά…

Τα ΜΗΣΥΦΑ σε αριθμούς

Μόνο το 2014 πουλήθηκαν στην χώρα μας 95,9 εκατ. συσκευασίες αξίας 331 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία της IMS Hellas (2015).

Μία χρονιά νωρίτερα το 2013 οι πωλήσεις σε συσκευασίες έφθασαν τα 83,5 εκατ., αξίας 292,3 εκατ. ευρώ.
Λίγες συσκευασίες λιγότερες διατέθηκαν το 2012 στη χώρα μας. Πουλήθηκαν 78,2 εκατ. κουτιά, αξίας 258,4 εκατ. ευρώ.

φάρμακα

Η ανοδική τάση στις πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ είναι ξεκάθαρη τα τελευταία χρόνια. Γι αυτό και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν φάρμακά τους που σήμερα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, στη λίστα με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.
Πρόκειται κυρίως για απλά σκευάσματα με χαμηλές τιμές, που μπορούν να αγορασθούν και απ’ ευθείας από το φαρμακείο.

Από τα 331 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν από την τσέπη τους οι ασθενείς για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα το 2014, το μεγαλύτερο μερίδιο (23%) πήγε σε βιταμίνες. Βιταμίνες αξίας 76,2 εκατ. ευρώ.
Ψηλά στη λίστα είναι και τα αναλγητικά με ποσοστό 20,2% και αξία 67 εκατ. ευρώ, ενώ τρίτα στη σειρά πωλήσεων είναι τα σκευάσματα για το βήχα και το κρυολόγημα με ποσοστό 19,9% και αξία 66 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Σκληρές αιχμές για συμφέροντα

Έρχονται 216 φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Όλες οι προϋποθέσεις

Στα «παζάρια» για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Σχετικά Άρθρα

Back to top button