ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πόσα χάνουν οι γιατροί ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ το 2018 από την τσέπη τους! Αναλυτικά παραδείγματα

Οι μειώσεις στις αποδοχές τους τη νέα χρονιά θα είναι αντίστοιχα κουρεμένες με το 2017. Ειδικά οι νοσοκομειακοί γιατροί αιφνιδιάστηκαν εν μέσω του έτους με τις μειώσεις που είδαν στους λογαριασμούς τους ξαφνικά και αναδρομικά.

Πιο φτωχοί οι νοσοκομειακοί γιατροί

Τα δυσάρεστα άλλωστε είχαν αρχίσει να διαφαίνονται ήδη από τον Οκτώβριο, οπότε και το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων ξεκίνησε να βλέπει μειωμένους μισθούς εξαιτίας των νέων μνημονιακών περικοπών. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Ξεκινούν τα αναδρομικά κουρέματα στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών! Πόσα θα χάσουν»

Εξάλλου με το νέο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, ήταν σαφές ότι θα επέλθουν μειώσεις στις αποδοχές παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας …ζητωκραύγαζε ότι θα δοθούν αυξήσεις, μικρές μεν όπως έλεγε, αλλά αυξήσεις.

Μάλιστα όσοι είχαν διατυπώσει ακριβώς το αντίθετο, είχαν δεχθεί την ενόχληση του υπουργού Υγείας ο οποίος επέμενε περί αυξήσεων. Δείτε ΕΔΩ πως διεφάνη ξεκάθαρα από την ψήφιση του νομοσχεδίου ότι τα ειδικά μισθολόγια θα δέχονταν χτύπημα: «Ψαλιδίζουν και το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών με τρικ! Αναλυτικά παραδείγματα»

Σήμερα που τα πράγματα είναι πια ξεκάθαρα φαίνεται ότι οι μειώσεις είναι πραγματικότητα και φυσικά θα συνεχισθούν και το 2018.

Ενδεικτικά το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή αναφέρει:

-Κουρεμένο επίδομα βιβλιοθήκης: Λόγω της αύξησης των φορολογικών κρατήσεων στην πηγή (αφού καταργήθηκε το ως τότε αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης), προκύπτουν μειώσεις καθαρών τακτικών αποδοχών (80-90 ευρώ για τους διευθυντές, 50-60 ευρώ για τους επιμελητές Α, 30-40 ευρώ για τους επιμελητές Β).

-Αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) από 4% σε 4,5%. Έτσι καταγράφεται επιπρόσθετη καθαρή μείωση τακτικών αποδοχών από 5 ευρώ έως 15 ευρώ

-Κατάργηση της διάκρισης νέων -παλαιών ασφαλισμένων: Τον Σεπτέμβριο του 2017 ψηφίστηκε ο νόμος 4488 του υπουργείου Εργασίας. Έτσι καταργείται η διάκριση «νέων» – «παλιών» ασφαλισμένων (που είχαν κάνει έναρξη ασφάλισης πριν την 1/1/1993) και επηρεάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι προκύπτει για τους «παλιούς» ασφαλισμένους (δηλαδή πρακτικά όσον αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τους διευθυντές και αρκετούς επιμελητές Α) επιπρόσθετη μείωση καθαρών τακτικών αποδοχών 30 – 35 ευρώ τον μήνα

Με βάση τους υπολογισμούς κάθε γιατρός χάνει περίπου έναν μισθό το χρόνο κοντά στα 1560 ευρώ.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ στα…Τάρταρα

Με λιγότερα χρήματα θα πρέπει να ζήσουν εκτός από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ όταν θα εφαρμοστούν οι νέες συμβάσεις που προτείνουν Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ.

Και το βέβαιον είναι ότι οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ θα καθηλώσουν περαιτέρω τις αποδοχές των γιατρών, αφού προβλέπουν μείωση τουλάχιστον κατά 25% στις αμοιβές. Δείτε ΕΔΩ τι χάνουν οι γιατροί με βάση την πρόταση: «Ιδού η πρόταση του ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις των γιατρών! Πως θα αμείβονται»

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των γιατρών, με μέγιστο αριθμό τις 80 επισκέψεις εβδομαδιαίως η αμοιβή τους θα κυμαίνεται περίπου στα 1.400-1.500 ευρώ (μικτά). Σήμερα οι γιατροί εάν δέχονται και τις 200 επισκέψεις το μήνα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εισπράττουν 2000 ευρώ αλλά με καθυστέρηση μηνών και αλλεπάλληλα κουρέματα.

Παραμένει άγνωστο εάν και με τις νέες συμβάσεις οι γιατροί θα πληρώνονται στην ώρα τους και χωρίς υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate-claw back).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδού οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ μετά το νέο μνημόνιο!

Μειώσεις στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ με το νέο ειδικό μισθολόγιο! Πόσα χάνουν

Έρχονται από τα λογιστήρια τα κουρέματα στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ! Τι θα δουν για τον Νοέμβριο

Στα κάγκελα οι Γενικοί Γιατροί για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ! Πόσο κουρεύονται οι αμοιβές

Σχετικά Άρθρα

Back to top button