ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πόσα χρήματα θα «κερδίσει» το υπουργείο Υγείας από τις εκπτώσεις στα φάρμακα!

Οι καθυστέρησες που καταγράφονται, αποδίδονται σε γραφειοκρατικά ζητήματα από την ηγεσία του υπουργείου υγείας, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr.
Άλλωστε η υπουργική απόφαση είναι ήδη έτοιμη και φέρει και την υπογραφή του υπουργού Υγείας.

Οι νέες εκπτώσεις

Η υπουργική απόφαση θα βάλει τέλος στην αγωνία που υπάρχει στην αγορά φαρμάκου το τελευταίο διάστημα και θα διευκολύνει από την άλλη, όπως λένε καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, στην απρόσκοπτη κυκλοφορία διαφόρων σκευασμάτων.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λένε υψηλόβαθμα στελέχη στο HealthReport.gr θα ενοποιεί τα πολλαπλά μέχρι σήμερα rebate (σύνολο 9 με διάφορες σύνθετες παραμέτρους) και ουσιαστικά θα δημιουργεί ένα που θα ενσωματώνει όλες τις εκπτώσεις.
Το rebate αναμένεται να περιλαμβάνει και τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ.

φάρμακα

Το νέο σύστημα που θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2016, θα περιλαμβάνει αύξηση στο rebate κατά 1% ανάλογα την κλίμακα του φαρμάκου, ενώ είναι πιθανό όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, να ξεκινά από 14,5% και να φτάνει μέχρι 20%.

Με τις αλλαγές αυτές στη φαρμακευτική πολιτική η ηγεσία του υπουργείου υγείας ευελπιστεί να συγκεντρώσει μεγαλύτερα ποσά, καθώς ήδη έχει δεσμευτεί στην τρόικα πως θα «κερδίσει» περισσότερα εκατομμύρια.

Μάλιστα στις τελευταίες συνομιλίες η ελληνική κυβέρνηση είχε μιλήσει για επιπλέον 140 εκατ. ευρώ.

Βέβαια με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται και να μειωθεί όσο είναι δυνατό το λεγόμενο claw back (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού).
Δείτε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr για τα rebate και τα claw back μετά τις συνομιλίες με την τρόικα αλλά και τη δαπάνη που έχει ξεφύγει με συνέπεια η φαρμακοβιομηχανία να πρέπει να καταβάλει μεγάλα ποσά ως επιστροφή: «Ξέφυγε η δαπάνη στα φάρμακα! Έτοιμο το νέο rebate»

Και το ζήτημα είναι πως το claw back αποτελεί μεγάλο αγκάθι για την αγορά φαρμάκου αν σκεφτεί κανείς πως πολλές εταιρείες σκοπεύουν ακόμη και να αποσύρουν σκευάσματα επειδή rebate και claw back βρίσκονται στα ύψη.

φάρμακα

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία χρόνια claw back και rebates έχουν αυξηθεί κατά 45%, ενώ την ίδια ώρα η δαπάνη έχει διαμορφωθεί στο 1,946 δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το 2014 το claw back είχε διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ και το 2015 στα 330 εκατ. ευρώ. Το rebate από την άλλη ξεκίνησε το 2012 στα 193 εκατ. ευρώ και έφθασε το 2014 στα 226 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτοιμες οι υπουργικές αποφάσεις για ανατιμολόγηση και εκπτώσεις φαρμάκων! Όλες οι λεπτομέρειες

Υπ.Υγείας: Έτοιμη η απόφαση για νοσοκομειακό claw back! Τι θα ρυθμίζει

Ξέφυγε η δαπάνη στα φάρμακα! Έτοιμο το νέο rebate

Άγριο κούρεμα στη δαπάνη για τα φάρμακα με τη συμφωνία! Τι θα πληρώσουν ασθενείς-φαρμακευτικές

Σχετικά Άρθρα

Back to top button