ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πόσα χρήματα χάνει η Ελλάδα από τις κλινικές μελέτες;

Μια ακόμη παγκόσμια θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα. Τη στιγμή που θα μπορούσε να εισρεύσει ρευστό στα Δημόσια νοσκομεία από τις κλινικές μελέτες, όπως εξάλλου γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, τελικά καταφέρνει μετά βίας να εισπράξει μόνο 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τα 35 δις που επενδύονται στη Ευρώπη. Οι αιτίες του φαινομένου αυτού  είναι η έλλειψη συντονισμού, οργάνωσης, η υψηλή φορολογία, το νομοθετικό κενό αλλά και η αντίδραση κάποιων γιατρών που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μία Κλινική Μελέτη.

Έτσι εκτός από τα χρήματα που χάνονται και οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Και για του λόγου του αληθές
εννέα συμπολίτες μας με “σπάνια νοσήματα” που δίνουν μάχη για της ζωή τους, συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες ξένων χωρών.

Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και πρόεδρος της Επιτροπής Κλινικών Μελετών κ. Σπύρος Φιλιώτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Ερευνών που κάθε χρόνο εορτάζεται στις 20 Μαίου.

Μικρή αύξηση

Το μόνο στοιχείο που γεννά αισιοδοξία είναι ότι έχουν αυξηθεί οι κλινικές μελέτες κατά 20% το 2015 σε σχέση με το 2014  (κατά 154 δηλαδή) με μικρότερο ποσοστό των μελετών που ζητήθηκαν να τροποποιηθούν, ή να απορριφθούν. Το 70% δε των κλινικών μελετών, αξίζει να σημειωθεί ότι αφορούν την ογκολογία και την αιματολογία.
Παρά το γεγονός αυτό, υπολειπόμαστε σημαντικά των 2,5 δις ευρώ που συγκεντρώνει η οικονομία του Βελγίου από Κλινικές Μελέτες ανέφεραν οι ειδικοί.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου κ. Καίτη Αποστολίδου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής κουλτούρας στα νοσοκομεία και στις διοικήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε  να δημιουργηθεί μία Ομάδα Ασθενών και καταναλωτών στον ΕΟΦ. Ανέφερε ακόμη, ότι σε τρία νοσοκομεία της Αττικής, το Γενικό Αεροπορίας, το Metropolitan και το ογκολογικό Άγιοι Ανάργυροι, έχει ξεκινήσει μία νέα εφαρμογή, το e smart. Πρόκειται για μία εφαρμογή σε ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι λαμβάνουν πρώτη φορά χημειοθεραπεία και οι οποίοι συμμετέχουν ως συνερευνητές στις Κλινικές Μελέτες με δικαίωμα ψήφου.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Αθ. Δημόπουλος, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και πως η Κλινική Ομάδα που θα τρέξει μία Κλινική Μελέτη, να δημιουργήσει τις ανάλογες προϋποθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθούν ευλαβικά, σεβόμενοι σε κάθε στάδιο, τις απόψεις του ασθενούς. Τόνισε δε, πως η υπουργική απόφαση για τις Κλινικές μελέτες, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης επισήμανε ότι από τις κλινικές μελέτες, ωφελούνται οι ασθενείς, το σύστημα υγείας και συντελείται πρόσβαση στην καινοτομία. Μάλιστα στόχος υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ είναι μέσα στα 2-3 επόμενα χρόνια είναι ο πολλαπλασιασμός των κλινικών μελετών στην χώρα μας ώστε να “ξεφύγουμε” από τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως και να πλησιάσουμε τα 2 δισ ευρώ του Βελγίου!

Από την πλευρά του κ. Φιλιώτης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η κλινική έρευνα είναι υπηρεσία και ότι πρόκειται για επένδυση με προστιθέμενη αξία η οποία μαζί με τις δωρεάν εξετάσεις και τα δωρεάν φάρμακα στον ασθενή φτάνει το 100%. Καταλήγοντας ανέφερε ότι για να πετύχουμε πρέπει να υπάρχει ποιότητα, ταχύτητα και ανταγωνιστικό κόστος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Π.Κουρουμπλής στο HealthReport.gr: «Τι θα κάνω με τις κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία»

Ελεύθερη πρόσβαση ασθενών σε νέα φάρμακα που δοκιμάζονται! Τι αλλάζει στις κλινικές μελέτες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button