ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πόσες προσλήψεις θα γίνουν τελικά στις ΤΟΜΥ; Όλα τα στοιχεία

Πονοκέφαλος παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας συνεχίζει να είναι η υποστελέχωση των ΤΟΜΥ και των Κέντρων Υγείας με συνέπεια η υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να μετατίθεται όλο και αργότερα.

Την ίδια στιγμή τα τα νοσοκομεία εξακολουθούν να σηκώνουν το βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας καθώς οι περισσότεροι ασθενείς αναγκάζονται να καταφεύγουν στο ΕΣΥ ακόμη και για τα πιο απλά περιστατικά.

Βέβαια ο υπ. Υγείας έχει άλλη άποψη καθώς σε συνάντηση που είχε με τους υπεύθυνους των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) και τους συντονιστές των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) του Λεκανοπεδίου της Αττικής,ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το νέο μοντέλο της ΠΦΥ όχι μόνο δεν κατέρρευσε, όπως παραπειστικά λέγεται και γράφεται, αλλά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και σταδιακής επίλυσης των προβλημάτων που εμφανίζει κάθε αλλαγή στην αρχική της φάση, αφού σε ενάμιση χρόνο λειτούργησαν 110 ΤΟΜΥ, εκ των οποίων οι 26 στην Αττική, ενώ καθημερινά προστίθενται και νέες δομές.

Διευκρίνισε ακόμα ότι το λεγόμενο gatekeeping και το σύστημα παραπομπών, που σταδιακά θα ενσωματωθούν στην ΠΦΥ δεν έρχονται να βάλουν φραγμούς στην πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας αλλά να κρατήσουν ανοικτές τις «θύρες» του με έναν τρόπο πιο αποτελεσματικό και ποιοτικό για τους πολίτες και πιο οργανωμένο και ορθολογικό για το σύστημα Υγείας.

Έρχονται προσλήψεις

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός Γραμματέας, Σταμάτης Βαρδαρός, τόνισε ότι από την προκήρυξη των 455 γιατρών για τα ΚΥ, οι 120 θέσεις αφορούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και σημείωσε ότι θα αναπληρωθούν και θα προκηρυχθούν άμεσα και όλες οι κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν από τις παραιτήσεις των γιατρών του πρώην ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ από 1ης/1ου/2019.

Τόνισε ακόμα ότι τα στοιχεία από την μέχρι σήμερα λειτουργία των ΤΟΜΥ είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς από τις 500.000 και πλέον δωρεάν επισκέψεις πολιτών σε αυτές, υπολογίζεται ότι εξοικονομήθηκαν περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για τους πολίτες.

Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία όλων των πλευρών για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα της καθημερινότητας στην ΠΦΥ, προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να εμπιστευτούν το νέο σύστημα και ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της επαφής του προσωπικού της ΠΦΥ με τον πολίτη και την σωστή ενημέρωσή του, τόσο στο θέμα του οικογενειακού γιατρού, όσο και στο θέμα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται τρίτη και καλύτερη νέα προκήρυξη για προσωπικό στις ΤΟΜΥ στις αρχές του 2019! Όλες οι πληροφορίες

Αν.Ξανθός για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας! Το νέο σύστημα δεν γίνεται για να τεθούν εμπόδια στον πολίτη

Τι αλλαγές έρχονται το 2019 με τον οικογενειακό γιατρό! Νέες διευκρινίσεις από τον υπ.Υγείας

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button