Ειδήσεις Υγείας

Πόσοι πάσχουν από ηπατίτιδα στην Ελλάδα και δεν το γνωρίζουν; Τι δείχνουν τα στοιχεία

 

Όμως η έλλειψη κάλυψης των διαγνωστικών εξετάσεων για την Ηπατίτιδα φαίνεται πως έχει κάνει τη νόσο να επεκταθεί επικίνδυνα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης PRAKSIS, πάνω από 250.000 άνθρωποι στην Ελλάδα είναι φορείς της ηπατίτιδας Β και άλλοι 300.000 είναι φορείς της ηπατίτιδας C, χωρίς όμως να το γνωρίζουν.

 

Η μη κυβερνητική οργάνωση σε μια προσπάθεια να ενημερώσει το κοινό πραγματοποιεί ενημερωτικές εκστρατείες σε διάφορες περιοχές της χώρας μεταξύ αυτών στην Ηλεία, την Αχαΐα και τη Δυτική Αττική.

 

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της οργάνωσης PRAKSIS εξετάστηκαν 2.633 άτομα για ηπατίτιδα Β. Και ανησυχητικό είναι πως βρέθηκαν 35 θετικά αντιδρώντα τεστ, εκ των οποίων ένα τρίτο (31%) δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

 

Την ανησυχία του για την εξάπλωση της νόσου αλλά και για την παραμέλησή της εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» Γιώργος Καλαμίτσης υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η ηπατίτιδα Β είναι μία αρρώστια παραμελημένη, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς».

 

Σύμφωνα με τον κ.Καλαμίτση η επέκταση της νόσου αυξάνεται εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων που οδηγεί αυτομάτως και στην έλλειψη ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας ενώ περαιτέρω προβλήματα δημιουργούνται επειδή τα νοσοκομεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν έχουν χρήματα για να εξετάσουν και να στηρίξουν τους ασθενείς.

 

Οι χειρότερες συνθήκες επικρατούν για τους ανασφάλιστους που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τη θεραπεία τους αλλά ούτε τα φάρμακά τους.
Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της PRAKSIS Τζ.Αντύπα, παρότι υπάρχει η νομοθεσία για την κάλυψη των ανασφάλιστων πασχόντων από μεταδιδόμενα νοσήματα, οι γιατροί και οι υπηρεσίες των νοσοκομείων δεν το γνωρίζουν, και για το κενό αυτό της ενημέρωσης ευθύνεται το υπουργείο Υγείας.
 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button