ΔιαβήτηςΗ φωνή του ασθενούς

Πόσοι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα οποία, μετά από αίτημά μας, που απαντήθηκε από τον Πρόεδρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), κ. Αναστάσιο Τάγαρη, στις 31.05.2016 και έχοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός της χώρας μας είναι 10.815.197, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ξεπερνούν το 11% του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα:
1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1: 188.076
2. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: 992.259
3. Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: 7.035

Σύνολο ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη: 1.187.370

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το ποσοστό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ξεπερνά τα στατιστικά δεδομένα, τα οποία δίνουν ένα ποσοστό περίπου 8% του γενικότερου πληθυσμού. Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και η πρόληψη των πολιτών θα πρέπει να αποτελούν τους κυρίαρχους πυλώνες στη σχεδίαση των πολιτικών υγείας.

Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια όχι μόνο την καθυστέρηση ή την αποφυγή σε κάποιες περιπτώσεις εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και την έγκαιρη διάγνωσή του και αποφυγή των επικίνδυνων για την υγεία και τη ζωή του πάσχοντα επιπλοκών, οι οποίες είναι εξαιρετικά κοστοβόρες για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Με βάση τα συγκεκριμένα πληθυσμιακά δεδομένα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναμφισβήτητα πρέπει να αποτελεί τον επίσημο συνομιλητή της κάθε κυβέρνησης σε όσα θέματα αφορούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από Σ.Δ. στη χώρα μας και ένας από τους βασικούς της στόχους είναι η ανάδειξη και η προώθηση λύσεων στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους με το Διαβήτη.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button