Διαβήτης

Πόσο πληρώνει σήμερα ένας διαβητικός από την τσέπη του; Ξεκινά καταγραφή της νόσου

Σε μια περίοδο που κουρεύονται καθημερινά φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις και οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους, ξεκινά επισήμως η δημιουργία μητρώου διαβητικών ασθενών από το πανεπιστήμιο Αθηνών και Πελοποννήσου.

Στόχος να καταγραφούν όλα τα δεδομένα και να μπορεί από κει και πέρα να χαραχθεί μια συγκεκριμένη πολιτική για την ασθένεια ώστε να αποφεύγονται οριζόντιες μειώσεις σε παροχές. Άλλωστε σήμερα κατ’ εκτίμηση το υπουργείο Υγείας γνωρίζει ότι υπάρχουν περίπου 600.000 διαβητικοί στη χώρα μας χωρίς καμία περαιτέρω λεπτομέρεια.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής οικονομικών της Υγείας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κ.Σουλιώτης, «πρόκειται για μια βαθιά πολιτική που θα μας απαλλάξει από κάθετες μειώσεις σε φάρμακα και παροχές καθώς η πολιτεία θα έχει στα χέρια της όλα τα στοιχεία για τους ασθενείς». Η διαδικασία δημιουργίας μητρώου διαβητικών ασθενών θα πραγματοποιηθεί σε πέντε κέντρα σε όλη τη χώρα υποχρεωτικά, 3 στην Αθήνα και 2 στη Θεσσαλονίκη. Στα διαβητολογικά κέντρα των νοσοκομείων είτε ένας γιατρός είτε ένας υπάλληλος του νοσοκομείου θα καταγράφουν όλους τους ασθενείς καθώς και όλες τις παραμέτρους της νόσου όπως θεραπεία, νοσηλεία, συνοδά νοσήματα ηλικία κ.λ.π.

Εξάλλου έχει αποδειχθεί στην πράξη και σε άλλες χώρες ότι όπου υπάρχει μητρώο ασθενών το κόστος αντιμετώπισης της νόσου έπεσε κατακόρυφα .
Ακριβέ μου διαβήτη

Πολύ περισσότερα από την τσέπη του πληρώνουν πια όμως οι διαβητικοί εν μέσω μνημονίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον για τα φάρμακα των συνοδών νοσημάτων καταβάλουν το 25% της αξίας ενώ στο παρελθόν η συμμετοχή ήταν μηδενική.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Αθανασία Καρούνου το μηνιαίο κόστος για έναν διαβητικό κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ ενώ πριν την κρίση και τα μνημόνιο δεν πλήρωνε τίποτε.

Άλλωστε η συμμετοχή είναι 10% για τα φάρμακα του διαβήτη τύπου 2 ενώ μόνο στην περίπτωση που κανείς γεννηθεί με διαβήτη τύπου 1 και είναι ινσουλινοεξαρτώμενος δεν απαιτείται συμμετοχή. Βέβαια την περίοδο αυτή έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις των συλλόγων ασθενών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με στόχο να αλλάξει η επιβάρυνση.

Στο μεταξύ σύντομα ξεκινά και η δημιουργία μητρώου ασθενών για βαριά νοσήματα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας . Θα καταγραφούν οι Ηπατίτιδες Β και C, η μυελογενής λευχαιμία καθώς και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button