ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πότε έρχονται νέα φάρμακα στη χώρα μας για χρόνια νοσήματα! Όλες οι πληροφορίες

Σε αναμονή είναι εδώ και μήνες δεκάδες ασθενείς στη χώρα μας περιμένοντας να λάβουν νέες θεραπείες που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα οι νέες θεραπείες περνούν πλέον τη «βάσανο» της επιτροπής αξιολόγησης, η οποία ολοκληρώνει τον έλεγχο για τη αποτελεσματικότητα των 10 πρώτων νέων φαρμάκων. H επιτροπή ενεργοποιήθηκε πριν λίγο καιρό έως ότου ξεκινήσει να λειτουργεί ο νέος φορέας αξιολόγησης (ΗΤΑ).

Μάλιστα ήδη όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr έχουν βρεθεί οι ξένοι επιστήμονες που θα κληθούν να συμβάλουν στη διαδικασία της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων οι οποίοι θα συνεργασθούν με το υπουργείο Υγείας έναντι αμοιβής.

Κλήσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες

Γι αυτό και τις επόμενες ημέρες οι φαρμακευτικές εταιρείες που αναμένουν την έγκριση τω φαρμάκων για τα οποία έχουν κάνει αίτηση, θα λάβουν κλήση από το υπουργείο Υγείας , όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τις τιμές των νέων θεραπειών. Διαβάστε λεπτομέρειες ΕΔΩ: «Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τις τιμές στα νέα φάρμακα μετά τον έλεγχο αποτελεσματικότητας!»

Τα νέα φάρμακα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μετά το πράσινο φως της επιτροπής αξιολόγησης είναι κυρίως για ογκολογικούς ασθενείς, για πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, για νευρολογικές παθήσεις καθώς και για άλλα χρόνια νοσήματα.

Πόσα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα

Πάντως τα φάρμακα που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν.
Με βάση τα όσα μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς στο HealthReport.gr, το 2017 ήρθαν 37 νέα φάρμακα στη χώρα μας, ενώ το 2018 μόλις 17 νέα φάρμακα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την περσινή χρονιά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε πάνω από 70 δραστικές ουσίες που αφορούσαν φάρμακα ογκολογικά, νευρολογικά, αιματολογικά καθώς και φάρμακα για σπάνια νοσήματα. Άγνωστο παραμένει πόσα από αυτά και πότε θα έρθουν στην Ελλάδα, παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται ότι θα επιδιώξει να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button