Ειδήσεις Υγείας

Πότε η γλώσσα αλλάζει χρώμα; Όλοι οι λόγοι

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο γιατρός σε κάθε επίσκεψη κοιτάζει ενδελεχώς το χρώμα της γλώσσας των ασθενών του. Και αυτό γιατί η γλώσσα δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του κάθε ασθενούς.

Η αλλαγή στην εμφάνιση της γλώσσας μπορεί να οφείλεται από την έλλειψη κάποιας βιταμίνης μέχρι και κακή στοματική υγιεινή. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες περιπτώσεις που σημαίνει κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Έντονο κόκκινο

Το έντονο κόκκινο χρώμα στη γλώσσα μπορεί να σημαίνει ότι έχετε έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης Β12 επισημαίνει ο Dale Amanda Tylor, MD, MPH, ωτορινολαρυγγολόγος στο Township Ιατρικό Ίδρυμα. Μάλιστα σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο και έντονη δυσκολία στην κατάποση τροφών και υγρών.

Καφέ γλώσσα

Τα έντονα καφέ σημάδια στη γλώσσα σημαίνουν ότι δεν τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες στοματικής υγιεινής. Για να εξαφανίστε αυτά τα ίχνη από τη γλώσσα σας προσπαθήστε να βουρτσίζετε τη γλώσσα χρησιμοποιώντας την ειδική ξύστρα.

Λευκή γλώσσα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic η άσπρη απόχρωση στη γλώσσα μπορεί να οφείλεται στους εξής λόγους:

Κακή στοματική υγιεινή
Ξηροστομία
Αφυδάτωση
Κάπνισμα
Κατανάλωση αλκοόλ

Πυρετός

Λευκοπλακία μια συνήθης φυσική αντίδραση του οργανισμού σε ερεθιστικούς παράγοντες. Έρευνες έχουν συνδέσει την λευκοπλακία με τον καρκίνο στο στόμα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button