ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πότε θα πληρώνουμε ακριβότερα και πότε φθηνότερα τα φάρμακα με τις νέες τιμές!

Η ανατιμολόγηση των φαρμάκων που προωθήθηκε τελικώς από τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας παρά τις αρχικές διαφωνίες της τρόικας (διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Μόνο στο HealthReport.gr: «Μπλόκαρε» η ανατιμολόγηση των φαρμάκων στον τροϊκανό Καρόνε!»), επιφέρει δραστικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Όσα πρωτότυπα έχουν χάσει την πατέντα τους, η τιμή τους πέφτει στο 50% ενώ αντίστοιχα στο 32,5% αυτής θα μειωθούν και των γενοσήμων.

Οι συμμετοχές των ασθενών- Πότε μειώνονται

Όμως με την ανατιμολόγηση αλλάζει και η συμμετοχή των ασθενών καθώς όσο πέφτουν οι τιμές τόσο μειώνεται αντίστοιχα και η συμμετοχή.

Ειδικά στα γενόσημα φάρμακα, θα αποζημιώνονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ τα φθηνότερα της κάθε κατηγορίας, επομένως ο ασθενής δε θα χρειάζεται να πληρώσει επιπλέον από την τσέπη του.

Στην περίπτωση όμως που ένας ασθενής θα επιλέγει να πάρει το πρωτότυπο που έχασε την πατέντα του, θα καλείται να πληρώσει ολόκληρη τη διαφορά που υπάρχει από το φθηνότερο γενόσημο που αντιστοιχεί και στην τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, μέχρι τη λιανική τιμή του πρωτοτύπου που έχασε την πατέντα του.

Πότε αυξάνεται η συμμετοχή- Η παγίδα

Όμως με βάση την υπουργική απόφαση σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή των ασθενών θα αυξηθεί.
Ειδικότερα όπως εξηγούσαν παράγοντες του φαρμάκου στο HealthReport.gr, η λεγόμενη δυναμική τιμολόγηση που θα εφαρμοστεί στα γενόσημα φάρμακα θα αυξήσει αυτομάτως τη συμμετοχή στα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους, έως ότου τουλάχιστον ρυθμιστεί η αγορά με τον ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα με βάση την υπουργική απόφαση, τα γενόσημα με λιανική τιμή πάνω από 12 ευρώ θα εφαρμοστεί δυναμική τιμολόγηση. Συγκεκριμένα, για κάθε 250.000 ευρώ αύξησης των πωλήσεων που αντιστοιχούν σε τιμές χονδρικής το προηγούμενο έτος από τη δημοσίευση του δελτίου τιμών, οι τιμές που καθορίστηκαν μειώνονται, ώστε να υπάρχει δυναμική τιμολόγηση, περαιτέρω κατά 1% και μέχρι 15%. Πρόκειται για μια μορφή έκπτωσης που μεταφράζεται όμως με μείωση στην τιμή.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι όσο θα πουλά μία φαρμακευτική εταιρεία περισσότερα γενόσημα τόσο θα υποχρεώνεται να μειώνει την τιμή του φαρμάκου σαν έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ.

Και το ζήτημα είναι πως όσο θα μειώνονται οι τιμές των γενοσήμων με βάση τις πωλήσεις, τόσο θα αυξάνεται η συμμετοχή των ασθενών για τα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους. Και αυτό επειδή η τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ διαμορφώνεται με βάση την τιμή του πιο φθηνού γενοσήμου.

Συνεπώς όσο θα μειώνεται η τιμή ενός γενοσήμου, τόσο θα αυξάνεται η ψαλίδα μεταξύ του φθηνότερου γενοσήμου και της τιμής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Και στην περίπτωση αυτή οι ασθενείς εάν θα επιλέγουν να πάρουν το πρωτότυπο θα πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή.

Βέβαια παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν στο HealthReport.gr ότι η δυναμική αυτή τιμολόγηση των γενοσήμων θα αναγκάσουν λόγω ανταγωνισμού, τις εταιρείες με τα πρωτότυπα φάρμακα να μειώσουν τις τιμές τους.

Πάντως εξαιτίας της συνταγογράφησης μόνο με δραστική ουσία και όχι με εμπορική ονομασία που άρχισε να εφαρμόζεται, οι ασθενείς θα πρέπει να επιλέξουν είτε να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο και άρα να μην πληρώσουν συμμετοχή, είτε να συμβουλευτούν το γιατρό τους για το ποια θα είναι πιο ενδεδειγμένη θεραπεία για εκείνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήρθαν οι νέες μειωμένες τιμές στα φάρμακα και συνταγογράφηση μόνο με δραστική! Όλες οι αντιδράσεις

Μόνο στο HealthReport.gr: «Μπλόκαρε» η ανατιμολόγηση των φαρμάκων στον τροϊκανό Καρόνε!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button