Ειδήσεις Υγείας

Αντηλιακά: Τα έξι βασικά λάθη στη χρήση τους!

Όμως οι περισσότεροι αν και προσέχουν ιδιαίτερα την έκθεση τους στον ήλιο κάνουν βασικά λάθη!

Από…πέρυσι

Τα περισσότερα αντηλιακά αναγράφουν στη συσκευασία τους την ημερομηνία λήξης τους, πέραν της οποίας δεν προσφέρουν καμία προστασία από τον ήλιο. Όταν λήγουν οι χημικές ουσίες που περιέχουν αρχίζουν να αλλοιώνονται και να διαχωρίζονται με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά. Πρέπει πάντα να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης πριν τα αγοράσετε, αλλά να έχετε υπόψη ότι και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να τα αλλοιώσουν πριν λήξουν.

Τα αντηλιακά προϊόντα σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε η δράση τους να διαρκεί τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε φέτος να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό που είχατε αγοράσει πέρυσι, αρκεί να μην είχε εκτεθεί στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες. Παρόλα αυτά αν διαπιστώσετε ότι έχει διαφορετική υφή, περίεργη μυρωδιά ή χρώμα πετάξτε το. Για να το διατηρήσετε σωστά θα πρέπει να το αποθηκεύετε με το καπάκι σφιχτά κλειστό, σε θερμοκρασία δωματίου και σε σημείο χωρίς υγρασία.

Προσοχή στην ποσότητα

Ο κανόνας «όσο λιγότερο τόσο καλύτερα» δεν ισχύει. Οι περισσότεροι δε χρησιμοποιούν την επαρκή ποσότητα αντηλιακού προϊόντος, με αποτέλεσμα να μην προστατεύουν στην ουσία το δέρμα τους. Βέβαια η ποσότητα εξαρτάται και από τη σωματική διάπλαση του καθενός.

Πάντως καλό είναι να θυμάστε ότι καλύτερα να έχετε περισσότερο αντηλιακό στο δέρμα σας, παρά λιγότερο.

Ο πολύτιμος δείκτης

Ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο (SPF), δείχνει πόσο καλά το αντηλιακό εκτρέπει τις ακτίνες UVB και υπολογίζει το χρόνο έκθεσης στον ήλιο που χρειάζεται το δέρμα για να κοκκινίσει. Για παράδειγμα, αν κάποιος κοκκινίζει μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, με ένα αντηλιακό με SPF 15 θα μπορεί να είναι στον ήλιο για 150 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει το δέρμα του.

Ποιο είναι το καλύτερο;

Το καλύτερο αντηλιακό είναι αυτό με τον υψηλότερο δείκτη SPF. Συγκεκριμένα, ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 απορροφά το 93% της UVB ενώ με δείκτη 30 απορροφά το 97%. Δείκτες προστασίας από 50 και πάνω δεν προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη προστασία, καθώς το SPF 50 μπλοκάρει τις ακτίνες μόνο κατά 1% περισσότερο έναντι του SPF 30.

Είναι αδιάβροχο

Μάλιστα στην περίπτωση που κολυμπάτε, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα, που υπόσχονται αδιάβροχη προστασία. Οι ειδικοί, αναφέρουν ότι η «αδιάβροχη» αυτή προστασία δεν διαρκεί περισσότερο από 40 με 60 λεπτά. Μετά από αυτήν την ώρα, πρέπει να ανανεώνεται συχνά.

Έχει συννεφιά

Μία συννεφιασμένη μέρα δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να μη φοράτε αντηλιακή προστασία. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διαπερνούν τα σύννεφα, με αποτέλεσμα ένα ηλιακό έγκαυμα, έστω και αν δεν υπήρχε ήλιος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button