Ειδήσεις Υγείας

Πύον στις αμυγδαλές: Πότε συμβαίνει; Μπορεί να αποφευχθεί;

Οι μικρές, λευκές κηλίδες στις αμυγδαλές αποτελούν το βασικό σύμπτωμα της πυώδης αμυγδαλίτιδας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic η πυώδης αμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται συνήθως με πυρετό και με έντονο πόνο κατά την κατάποση.

Αίτια

 Πέτρες στις αμυγδαλές

Οι πέτρες στις αμυγδαλές δημιουργούνται εξαιτίας βακτηρίων, υπολειμμάτων από τροφές, νεκρά κύτταρα και βλέννα. Η νόσος εκδηλώνεται με πόνο στο αυτί και έντονη κακοσμία στόματος.

Αμυγδαλίτιδα

Το πύον στις αμυγδαλές υποδεικνύει ότι η φλεγμονή οφείλεται είτε σε βακτήριο είτε σε ιό. Συνήθη συνοδά συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας είναι ο πονοκέφαλος, η ακαμψία του αυχένα και ο πυρετός. Εάν η αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται συχνά, ίσως απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν οι αμυγδαλές.

Λοίμωξη από στρεπτόκοκκο

Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πόνο κατά την κατάποση, πρήξιμο στις αμυγδαλές και στους λεμφαδένες.

Μυκητίαση

Ο μύκητας κάντιντα (Candida albicans)  όταν προσβάλει τη στοματική κοιλότητα αμέσως εμφανίζονται λευκές κηλίδες στη γλώσσα και εσωτερικά στο μάγουλο.

Λοιμώδης Μονοπυρήνωση

Οφείλεται σε λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr και εκδηλώνεται με τον έντονο πονοκέφαλο, πυρετό και κόπωση. Επίσης, οι λεμφαδένες του λαιμού πρήζονται και μπορεί να εμφανιστούν εξανθήματα στο σώμα.

Αντιμετώπιση

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο θεράπων ιατρός οι πάσχοντες για να ανακουφιστούν από τον πόνο θα πρέπει να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

Παραμονή στο σπίτι

Κατανάλωση πολλών υγρών

Γαργάρες με αλατόνερο

Αποφυγή των καυτερών φαγητών, καθώς ερεθίζουν περαιτέρω το λαιμό και εντείνουν τον πόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέντε γιατροσόφια για να αντιμετωπίσετε τον πονόλαιμο!

Αφαίρεση αμυγδαλών: Τα υπέρ και τα κατά

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button