ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Π.Βάρδας: “Πως έχασα 50 εκατ.ευρώ από έναν βηματοδότη”! Η ελληνική πατέντα που έγινε διεθνής

Όταν πριν από περίπου 25 χρόνια ο καθηγητής καρδιολογίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Βάρδας δημιουργούσε στην κλινική του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κρήτης τον πρώτο μικροσκοπικό βηματοδότη χωρίς καλώδια και μόνο με μπαταρία, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε.

Η εφεύρεση του κ.Βάρδα που δημιουργήθηκε το 1991 με ελάχιστα τεχνολογικά μέσα αλλά με προοπτική για το μέλλον, αποτελούσε τότε ένα περίεργο κατασκεύασμα που ελάχιστοι μπορούσαν να καταλάβουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο καθηγητής είχε παρουσιάσει τότε το μικροσκοπικό του δημιούργημα σε συνέδρια, εταιρείες αλλά και άλλους ειδικούς του χώρου, χωρίς όμως να κερδίσει το ενδιαφέρον των εταιρειών για να βγει στην παραγωγή.

Θεωρείτο προφανώς κάτι το πολύ μακρινό εκείνη την περίοδο για να αξιοποιηθεί.
Μια μικροσυσκευή δηλαδή που δε θα χρειαζόταν μεγάλες επεμβάσεις, θα είχε αυτονομία και προπαντός δε θα φαινόταν στο δέρμα του ασθενούς.

βηματοδότης euro

Μέγεθος βηματοδότη όσο ένα ευρώ!

Όμως ο Παναγιώτης Βάρδας παρά την πρωτοποριακή του εφεύρεση δεν είχε φροντίσει να «πατεντάρει» το δημιούργημά του με αποτέλεσμα σήμερα να έχει χάσει ουκ ολίγα εκατομμύρια.
«Αν είχα σκεφτεί τότε την πατέντα, σήμερα στη χώρα θα είχαν έρθει πολλά χρήματα. Υπολογίζω κοντά στα 50 εκατ. ευρώ» σημειώνει ο κ.Βάρδας και εξηγεί: «Βέβαια τότε δεν υπήρχε στη χώρα η αντίληψη αυτή, δεν υπήρχε η νοοτροπία της πατέντας. Σκεφτόμασταν ότι δημιουργήσαμε ένα εξαιρετικό εργαλείο ένα βοήθημα για τους ασθενείς, για να αποφεύγονται οι αιφνίδιοι θάνατοι».

Από το 1991 έως σήμερα βέβαια η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μπορεί η αρχική μορφή του μικροσκοπικού βηματοδότη που δημιουργήθηκε από τον Έλληνα καθηγητή να είχε αυτονομία μπαταρίας μόλις 6 ωρών, σήμερα όμως οι βηματοδότες χωρίς καλώδια διαρκούν για χρόνια.

 

palio-neo

 

Η βηματοδότης χωρίς καλώδια του 1991 δεξιά και αριστερά αυτός του 2015!

Μάλιστα η πανεπιστημιακή, καρδιολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ηρακλείου Κρήτης είναι ανάμεσα στα δέκα κέντρα όλης της Ευρώπης, που εφαρμόζει το λεγόμενο ενδοκαρδιακό βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια.

«Όπως φανερώνει η ονομασία του, πρόκειται για μία νέα γενιά βηματοδοτών, η οποία δεν φέρει ηλεκτρόδια και είναι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος μόλις 1,5 εκατ. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ανάπτυξή τους βασίστηκε σε μία ιδέα που είχε η κλινική μας πριν από 25 χρόνια», σημειώνει ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Πάνος Βάρδας.

Η χρήση του νέου βηματοδότη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κρήτης ξεκίνησε το Δεκέμβριο και μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε 4 ασθενείς με απόλυτη επιτυχία. Ο νέος βηματοδότης έχει αναπτυχθεί από τον αμερικανικό κολοσσό Medtronic, ο οποίος έχει εντάξει την Κρήτη στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης!

Ο νέος τύπος βηματοδότη θα παρουσιαστεί εκτενώς μαζί με άλλες καινοτομίες στο χώρο της καρδιολογίας στο ετήσιο, διεθνές συνέδριο Vessels & Stroke 2015, το οποίο πραγματοποιείται 6-8 Μαρτίου στην Αθήνα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button