ΆρθραΔημοφιλήΦάρμακα

Π.Κουρουμπλής στο HealthReport.gr : «Θα στηρίξω την ελληνική φαρμακοβιομηχανία»!

Υπέρ της παραγωγής φαρμάκων εντός της χώρας προκειμένου να μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη τάσσεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής του ΣΥΡΙΖΑ το όνομα του οποίου ακούγεται μεταξύ άλλων για το υπουργείο Υγείας.

Ο κ.Κουρουμπλής μιλώντας στο HealthReport.gr επεσήμανε πως πρέπει να δημιουργηθεί εθνική φαρμακαποθήκη αλλά και να παράγονται κάποια φάρμακα υπό την κρατική επίβλεψη ώστε ν μπορούν να καλυφθούν ανάγκες.

«Σε καμία περίπτωση δε θα υποκατασταθεί η φαρμακοβιομηχανία –ούτε οι ελληνικές ούτε οι ξένες εταιρίες- αλλά κάποια σκευάσματα που σήμερα εισάγονται και μάλιστα μονοπωλιακά θα μπορούσαν να παραχθούν στη χώρα μας» διευκρίνισε. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση των ραδιοφαρμάκων που σήμερα εισάγονται μόνο από έναν ιδιώτη με συνέπεια να διατίθενται σε υψηλές τιμές σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε στο HealthReport.gr πως θα πρέπει να στηριχθεί αυτή η διαδικασία μέσω της ενίσχυσης του ΙΦΕΤ, του ΕΟΦ αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στο Δημόκριτο που διαθέτει την υποδομή να συμβάλει στην παραγωγή ειδικών φαρμάκων. «Υπάρχει χώρος για όλους» ανέφερε με νόημα.

Πάντως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επιμένει πως σήμερα οι φαρμακοβιομηχανίες πληρώνουν περιορισμένο rebate (σ.σ.: εκπτώσεις-επιστροφές) καθώς στο εξωτερικό το ποσοστό αγγίζει το 25% ενώ στη χώρα μας μόλις το 9%.

Να σημειωθεί πως οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων μέχρι σήμερα διαμαρτύρονται εντόνως για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις αλλά και τις επιστροφές χρημάτων που αναγκάζονται να κάνουν τη στιγμή που οι τιμές των φαρμάκων έχουν μειωθεί δραστικά ενώ και η φαρμακευτική δαπάνη είναι συρρικνωμένη στα 2 δις ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button