ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Π.Κουρουμπλής στο HealthReport.gr: «Τι θα κάνω με τις κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία»

Μπορεί οι φαρμακευτικές εταιρείες να «καίγονται» να ξεκινήσουν κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία για να δοκιμάσουν νέα φάρμακα. Μπορεί απελπισμένοι ασθενείς για τους οποίους δεν υπάρχει θεραπεία, να θέλουν απεγνωσμένα να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα κλινικών μελετών με την λεπίδα ότι θα σωθούν, μέχρι πρόσφατα όμως παρά τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας η διαδικασία είχε κολλήσει.

Ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε στο HealthReport.gr πως μέσα στις πρώτες κινήσεις του θα είναι να διευκολύνει τις διαδικασίες ώστε να αυξηθούν οι κλινικές μελέτες άρα και τα έσοδα για τα νοσοκομεία.

«Δεν είναι δυνατόν το Βέλγιο να κερδίζει 2 δις από τις κλινικές μελέτες και η Πορτογαλία 1 δις ευρώ και η χώρα μας να περιορίζεται μόλις στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και θα το αλλάξουμε» λέει ο νέος υπουργός Υγείας στο HealthReport.gr.

Το επόμενο διάστημα και με την ανάληψη των καθηκόντων των νέων Γενικών Γραμματέων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εξετασθεί από την αρχή το θέμα της γραφειοκρατικής διαδικασίας για τις κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία, ώστε να «ξεμπλοκάρουν» και να υπάρχει ένα πιο αυτοματοποιημένο σύστημα έγκρισης τους από τον ΕΟΦ.

Να σημειωθεί πως με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις η χώρα μας θα μπορούσε ετησίως να εισπράττει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ από τις κλινικές μελέτες. Την ίδια ώρα όμως δεκάδες ασθενείς για τους οποίους δεν υπάρχουν σήμερα τα κατάλληλα αποτελεσματικά φάρμακα, είναι σε λίστες αναμονής για να ενταχθούν σε πρωτόκολλα δοκιμών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button