ΆρθραΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Π.Κουρουπλής: «Με πιέζουν να μην προωθήσω τα γενόσημα»! Τι είπε για τις πολυεθνικές

Ο κ.Κουρουμπλής μιλώντας στο vima fm επεσήμανε πως ενώ αρχικά η τρόικα πίεζε να προωθηθούν τα γενόσημα για να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, ξαφνικά όταν ο ίδιος το επιδίωξε, δέχθηκε πιέσεις να σταματήσει.
Ο υπουργός Υγείας εξακόντισε βολές κατά των πολυεθνικών εταιρειών ότι κρύβονται πίσω από αυτές τις πιέσεις που τον έφεραν αντιμέτωπο με την τρόικα.

“Με έδωσαν στην τρόϊκα γιατί υποστηρίζω τα γενόσημα” είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: “Οι πολυεθνικές ειναι πίσω από τις πιέσεις”. Ο Π.Κουρουμπλής Ο υπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Όταν είσαι σε μία τέτοια φάση, κρίνεις εκείνη τη στιγμή και κάνεις επιλογές.

Στη ζωή υπάρχουν και ρήξεις. Λένε σε μένα, η τρόικα: «Σπρώξτε τη διείσδυση των γενοσήμων» και τώρα που πάω να το κάνω στη πράξη, μου λένε άλλα και αυτό μου δίνει την αίσθηση ότι πίσω παίζονται άλλα συμφέροντα, των πολυεθνικών εταιρειών, του πρωτότυπου φαρμάκου, και να λένε στην Ελλάδα «κάν’ το».

Αλλά μέχρι τώρα δεν άκουσα να πουν «δεν θα πληρωθείτε, δεν θα πάρετε τη δόση, αν δεν προωθήσετε τα γενόσημα». Αυτό γίνεται σε όλη την οικονομία. Φοβούμαι ότι δεν είναι ειλικρινείς σε αυτά που λένε. Έχω δεχτεί πιέσεις από διάφορες πλευρές, αλλά έχω δεχτεί τις πιέσεις αυτές στο επίπεδο το τεχνικό, που γίνονται συναντήσεις».

Ο κ.Κουρουμπλής δε σταμάτησε εδώ καθώς αναφέρθηκε και σε οικονομικά στοιχεία: «Όταν υπάρχουν εταιρείες με τζίρο 300-400 εκατ. ευρώ, δύο στην Ελλάδα, λέτε να ασκούν φιλανθρωπία και να μην παρουσιάζουν κέρδη; Αυτοί οι πρόθυμοι με έδωσαν στην τρόικα προχθές. Είπα ότι «ο γιατρός, όταν γράφει γενόσημο, δεν έχει δικαίωμα ο φαρμακοποιός να το αλλάξει».

Στις χρόνιες παθήσεις, θα πρέπει να υπάρχει και δραστική ουσία και εμπορική. Αυτά τα δύο πράγματα είπα και με έδωσαν στην τρόικα και τώρα μου ζητάει εξηγήσεις η τρόικα . Κάποιοι με δώσανε, υπάρχουν στην Ελλάδα από την εποχή των Θερμοπυλών. Υπήρχαν και Λεωνίδες και Εφιάλτες. Αυτούς τους κυρίους μεθαύριο που θα τους δω, θα ζητήσω rebate με βάση τη φορολογική δήλωση πού κάνουν οι εταιρείες τους στη Γερμανία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κουρουμπλής κατά φαρμακοβιομηχανιών για τη φορολόγηση! Τι απάντησε ο κλάδος

Συνταγές φαρμάκων ξανά με εμπορική ονομασία και πολλά…ερωτηματικά! Τι αλλάζει

Κουρουμπλής στο HealthReport.gr: «Θα αλλάξουμε όλο το μοντέλο στα φάρμακα»! Τι θα γίνει με τιμές- αποζημιώσεις

Έρχεται αλλαγή στην πολιτική φαρμάκου! Πως θα στηρίξει η νέα κυβέρνηση τα ελληνικά φάρμακα

Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι: έτσι θα αυξηθεί η αγορά ελληνικών γενοσήμων στην Ελλάδα!

Έρχεται «μπόνους» για γενόσημα στο τέλος Μαρτίου! Τι ετοιμάζει ο Κουρουμπλής

Σχετικά Άρθρα

Back to top button