Η φωνή του ασθενούς

«Ρευματικές παθήσεις: Ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα»

Στην Αγ. Παρασκευή, στις 29 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η 24η Ημερίδα Ενημέρωσης του Κοινού με θέμα «Ρευματικές παθήσεις: Ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα»

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας (Ε.Ι.ΡΕ.), σε συνεργασία με το Δήμο Αγ. Παρασκευής, πραγματοποιεί την 24η Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα «Ρευματικές Παθήσεις: Ένα Μεγάλο Κοινωνικό Πρόβλημα», την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 18:30 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (Πατρ. Γρηγορίου Ε’ & Νεαπόλεως 27). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές, περίπου 200, και τα συμπτώματά τους ποικίλλουν. Τα κύρια πάντως και κοινά χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτών των παθήσεων είναι:

Πόνος στο μυοσκελετικό σύστημα που ανάλογα με τη μορφή και την εντόπιση της πάθησης μπορεί να αφορά αρθρώσεις, τένοντες, ορογόνους θυλάκους, μυς, οστά, τη μέση ή τον αυχένα.
Δυσκαμψία των αρθρώσεων, δηλ. δυσκολία στην κίνηση των αρθρώσεων, ιδιαίτερα μετά από ανάπαυση. Η σοβαρότητα μάλιστα και η διάρκεια της δυσκαμψίας είναι πολύ χρήσιμες στη διάκριση μεταξύ ορισμένων ρευματικών παθήσεων. Η πρωινή δυσκαμψία π.χ. είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων και έχει διάρκεια μεγάλη, πάνω από μισή ώρα. Αντίθετα, η δυσκαμψία μετά από ακινησία, που όμως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά της ώρας, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της οστεοαρθρίτιδας.
Περιορισμός των κινήσεων των αρθρώσεων ή της μέσης ή του αυχένα.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button