Ειδήσεις Υγείας

Ρευματικές παθήσεις: Που «σκοντάφτει» το Εθνικό Σχέδιο Δράσης;

Έτσι παρατηρείται το παράδοξο το ΚΕΣΥ να έχει εγκρίνει το Σχέδιο Δράσης, για τις Ρευματικές Παθήσεις από τις 26 Ιανουαρίου 2016, αλλά ο υπουργός Υγείας  να μηντο έχει υπογράψει ακόμη.

Η εφαρμογή του Σχεδίου θα δώσει την δυνατότητα να επιτύχει την ευρύτερη αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο των επιπτώσεων των Ρευματικών Παθήσεων (ΡΠ), την ανάδειξη της σημαντικότητας των μέτρων πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας και την προβολή όλων των διαθέσιμων αποτελεσματικών παρεμβάσεων που μειώνουν τη νοσηρότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητα ζωής των ατόμων με Ρευματικές Παθήσεις.

Αυτό κατέστησε σαφές σε συνέντευξη τύπου, ο κος Παναγιώτης Τρόντζας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) με αφορμή την έναρξη των εργασιών του « 25ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματολογίας».
Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κος Τρόντζας, οι Ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3.000.000 (13% του πληθυσμού πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα ενώ 1 στα 1000 παιδιά πάσχουν από Νεανική Αρθρίτιδα).

to-soma-soy-milaei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις των Ρευματικών Παθήσεων (ΡΠ) η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κλπ) καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τη παθογένεση των ΡΠ αλλά μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ή την εξέλιξη ορισμένων από αυτά τα νοσήματα.

Στην Ελλάδα οι Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ) αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0% και 17,7% αντίστοιχα).

Συνέδριο- θεσμός
Το «Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας», αποτελεί θεσμό για την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, η οποία συμπληρώνει πενήντα έξι (56) χρόνια λειτουργίας και ενεργούς δράσης, διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και οι εργασίες του σηματοδοτούν την κορύφωση της δραστηριότητας του εκάστοτε ΔΣ της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. κατά την ολοκλήρωση της θητείας του.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, οι ομιλητές κκ Π. Τρόντζας, Πρόεδρος Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε, Γ. Κήτας, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και εκπρόσωποι των Ενώσεων Ασθενών,παρουσίασαν το πρόγραμμα του Συνεδρίου, ενώ ειδική μνεία έγινε για τη συμμετοχή της Παιδορευματολογίας στις εργασίες του φετινού Πανελληνίου Συνεδρίου, με την ένταξη ειδικού «στρογγυλού τραπεζιού» στο επιστημονικό πρόγραμμα.

Ηλεκτρονικό περιοδικό

Τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου εντύπου της Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε «Ελληνική Ρευματολογία» σε «Mediterranean Journal of Rheumatology – Ελληνική Ρευματολογία». Το περιοδικό πλέον, εκδίδεται ηλεκτρονικά τέσσερις φορές ανά έτος (αντί για δύο, στην προηγούμενη έντυπη έκδοση) με ταυτόχρονη αναβάθμιση της συντακτικής ομάδας. Διαθέτει δε Συντακτική και Συμβουλευτική ομάδα οι οποίες απαρτίζονται από επιστήμονες εγνωσμένης αξίας, με έδρα ΗΠΑ, Αγγλία, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Καναδά και πολλές ακόμα χώρες.

Μετά το πέρας της Συνέντευξης Τύπου, ο κος Π. Τρόντζας πρόεδρος Ε.Ρ.Ε – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε, δήλωσε: «Το ΔΣ της Ε.Ρ.Ε – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε ολοκληρώνοντας τη θητεία του, έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διοργανώσει ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό συνέδριο, το οποίο αφενός θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να ανανεώσουν γνώσεις και δεξιότητες, αφετέρου να ενισχύσει το θεσμικό ρόλο της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. στην απαιτητική και δύσκολη περίοδο που ζει η χώρα μας. Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας, σε συνδυασμό με την ορθή εφαρμογή του «Εθνικού Σχέδιο Δράσης» φιλοδοξεί να επιτύχει την ευρύτερη αναγνώριση των επιπτώσεων των ΡΠ και όλων των διαθέσιμων αποτελεσματικών παρεμβάσεων που μειώνουν τη νοσηρότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με Ρευματικές Παθήσεις».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button