Ειδήσεις Υγείας

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα άγνωστα συμπτώματα

Η πάθηση προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις και μπορεί να οδηγήσει στην προοδευτική καταστροφή και παραμόρφωση των αρθρώσεων. Συχνά συνοδεύεται από εξωαρθρικές εκδηλώσεις. Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι προσβάλλει περίπου από 0,5-1% των ενηλίκων παγκοσμίως ενώ η αναλογία προσβολής γυναικών προς ανδρών είναι 3:1. Μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία ενώ είναι πιο συχνή όσο αφορά στις γυναίκες προς το τέλος της δεκαετίας των 30 και στους άνδρες από τα 60-80 έτη.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Ειδικός Ρευματολόγος  κ. Σπύρος  Φραγκάκης M.D, M.Sc με αφορμή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις Ρευματικές Παθήσεις, που διοργανώνει ο Δήμος ,Ελληνικού Αργυρούπολης.

Τα σημάδια sos

Τα κλινικά ευρήματα και συμπτώματα που μπορεί να έχει κάποιος ασθενής κατά την έναρξη του νοσήματος είναι είτε αιφνίδια έναρξη πόνου, πρωινή δυσκαμψία, διόγκωση πολλαπλών αρθρώσεων σε διάστημα εβδομάδων έως μηνών χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός ή κάκωση, είτε σταδιακή προσβολή αρθρώσεων, αρχικά ως μονοαρθρίτδα ή ολιγοαρθρίτιδα η οποία εξελίσσεται σε πολυαρθρίτιδα.

Μπορεί κάποιος να έχει γενικά συμπτώματα όπως καταβολή, κόπωση, δεκατική πυρετική κίνηση συνήθως έως 38 C βαθμούς ενώ μπορεί να συνυπάρχει απώλεια βάρους κυρίως στην προχωρημένη νόσο.

Συχνότερα προσβάλλονται κυρίως οι μικρές αρθρώσεις των άκρων χειρών/άκρων ποδών, καρποί, γόνατα. Χαρακτηριστικό της είναι η πρωινή δυσκαμψία η οποία διαρκεί συνήθως άνω των 2 ωρών που βελτιώνεται με τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ασθενείς έχουν χαρακτηριστική δυσκολία στο πρωινό χτένισμα, πλύσιμο δοντιών και στο να ντυθούν.

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μπορεί να συνδέεται και με εξωαρθρικές εκδηλώσεις με προσβολή πολλαπλών συστημάτων, καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, εκδηλώσεις από οφθαλμούς, δέρμα, αιματολογικές, νευρολογικές, νεφρικές.

Η διάγνωση τίθεται από τον ειδικό Ρευματολόγο Ιατρό κυρίως μετά από κλινική εξέταση, εργαστηριακό έλεγχο και απεικονιστικό έλεγχο.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button