Ειδήσεις Υγείας

Ρευματοπάθειες: Έρχονται οι θεραπείες με «ταυτότητα»!

Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθεί ένα κέντρο συστημικής αντιμετώπισης των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά έντονους πόνους, που σε πολλές περιπτώσεις τους οδηγούν στην κατάθλιψη.

«Το πρώτο τέτοιου είδους κέντρο λειτουργεί ήδη στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο όμως χρειάζεται να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Θα πρέπει να υπάρχουν, εκτός από εξειδικευμένοι γιατροί, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές, ρευματολόγοι κ.ά. οι οποίοι θα συνεργάζονται και μεταξύ τους σε ερευνητικό επίπεδο, αλλά και στην αντιμετώπιση των ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ), Παναγιώτης Τρόντζας, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου της Επιστημονικής Εταιρείας για την Μυοσκελετική Υγεία – ΕΠΕΜΥ, με κεντρικό θέμα «Μεγαλώνοντας – Η Ηλικιακή Μετάβαση».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση, καθώς σήμερα χάνεται πολύτιμος χρόνος στους περισσότερους ασθενείς μέχρι να λάβουν το φάρμακο που τους ταιριάζει.

Την ίδια στιγμή ο κ. Τρόντζας τόνισε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ασθενής που να μην λαμβάνει τη θεραπεία του και μιλάμε για θεραπείες νέου τύπου και υψηλού κόστους. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη νοσολογική ομάδα είναι ο μικρός αριθμός ρευματολόγων που υπάρχουν στο ΕΣΥ».

Σύμφωνα με τον κ. Τρόντζα η ΕΠΕΜΥ αναλαμβάνει μεταξύ άλλων πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα και στο πλαίσιο αυτό η νέα υπηρεσία που σχεδιάζεται και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο, θα επικεντρωθεί στην κατηγορία των ασθενών που ανταποκρίνονται μερικώς στην θεραπεία, καθώς όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, χρειάζονται τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως μεταξύ άλλων ποιο φάρμακο ταιριάζει σε ποιόν ασθενή, ποιος είναι ο ακριβής ορισμός της ύφεσης στα διάφορα νοσήματα, πόσο διαρκεί η θεραπεία, πως μπορεί να βελτιωθεί η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα απασχόλησε τους συμμετέχοντες στο 10 Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας για την Μυοσκελετική Υγεία, που διοργάνωσε η ΕΠΕΜΥ  με βασικό θέμα, «Μεγαλώνοντας – Η Ηλικιακή Μετάβαση».

Η ΕΠΕΜΥ επικεντρώνεται στη θεματική του «Ageing» (Μεγαλώνοντας) δηλαδή στις αλλαγές και τις επιβαρύνσεις που δημιουργούνται με την πάροδο της ηλικίας τόσο στους υγιείς όσο και στους πάσχοντες, με έμφαση στη Μυοσκελετική Υγεία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών ΑΚΕΣΩ (Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα) Λεωνίδας Φωτιάδης, επεσήμανε ότι οι ασθενείς, απαιτούν καινοτόμα φάρμακα και έχουν ταυτόχρονα μεγάλη ανάγκη, να αισθάνονται ισότιμα με τον ξένο ασθενή.

Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες

Ναι στο ξεκαθάρισμα του θολού τοπίου των Ιατρικών Επιστημονικών Επιτροπών και στην θέσπιση κανόνων λειτουργίας τους , λέει ο κ. Τρόντζας, εκφράζοντας όμως την διαφωνία του με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Επιστημονικών Επιτροπών, όπου προβλέπεται για κάθε αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα και εξειδίκευση η σύσταση μίας Επιστημονικής Ιατρικής Κοινότητας (ΕΙΚ), ενώ κάθε άλλη ιατρική εταιρεία ή ένωση ή οτιδήποτε συναφές, επιλέγει ΕΙΚ αναφοράς, πιστοποιείται γι΄ αυτό από την Επιτροπή Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ και διασυνδέεται επιστημονικά μαζί της.

Ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, θεωρεί απαραίτητο τον εξορθολογισμό και το ξακαθάρισμα του συνεδριακού τοπίου και των επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα, «αλλά η αποδοχή και ισχυροποίηση αποκλειστικά και μόνον των εταιρειών κορμού σηματοδοτεί οπισθοδρόμηση», αναφέρει.

Εκφράζει φόβους ότι «το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο θέτει σε κίνδυνο εταιρείες σαν την ΕΠΕΜΥ που αποτελούνται από ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Η διεταιρικότητα που με τόσο κόπο αναπτύχθηκε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνιο στοχοποιείται από την πολιτική ηγεσία. Η διεθνής τάση είναι αυτή της συνεργασίας και της ολιστικής αντιμετώπισης του ασθενούς μέσω ομάδας διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων, παραϊατρικών εξειδικεύσεων αλλά και με τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών και των ενώσεων τους», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεγαλώνοντας με υγεία!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button