Ειδήσεις Υγείας

Ροχαλητό: Πώς θα «βάλετε φρένο»;

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Ροχαλητό: Πώς θα «βάλετε φρένο»;

Το ροχαλητό, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ατόμων που παρουσιάζουν κάποια διαταραχή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση άπνοιας, την αφύπνιση και τελικά τη διαταραχή της φυσιολογικής ροής του ύπνου.

Η αποφρακτική άπνοια είναι η διακοπή της αναπνοής για κάποια δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου, λόγω μερικής απόφραξης στη δίοδο του αναπνεόμενου αέρα προς τους πνεύμονες. Αυτού του είδους η διακοπή μπορεί να συμβεί, είτε λόγω ύπαρξης πολύ στραβού ρινικού διαφράγματος, είτε λόγω λοίμωξης από τη μύτη (όπως ιγμορίτιδα), είτε ακόμη και μιας έξαρσης ρινικής αλλεργίας κ.α. » επισημαίνει η πλαστική χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεωργία Κατσούλη.

Γενικότερα, σε κάθε περίπτωση που το μέγεθος των ρινικών κογχών είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, είναι πιθανό οι ρινικές θαλάμες να φράζουν και να εμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αέρα από τη μύτη, επομένως να ενεργοποιείται η στοματική αναπνοή, αυτόματα, για την κάλυψη του οργανισμού σε οξυγόνο και να δημιουργείται θορυβώδης εισπνοή.

«Το ροχαλητό παράγεται κατά τη δίοδο του αέρα από το στόμα, λόγω του ότι η είσοδός του από τη μύτη παρεμποδίζεται. Καθώς ο αέρας εισέρχεται στο στόμα, λόγω αυξημένων αντιστάσεων στον αεραγωγό, χτυπά με ταχύτητα πάνω στο πρόσθιο τμήμα της σταφυλής και στα μαλακά μόρια του στοματοφάρυγγα με αποτέλεσμα να παράγεται ο χαρακτηριστικός ήχος του ροχαλητού. Κατά τη διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν το ροχαλητό και τις άπνοιες, ο εξειδικευμένος ΩΡΛ θα διαγνώσει την ύπαρξη πιθανών προβλημάτων στον ανώτερο αεραγωγό (μύτη-στόμα-λαιμός) και θα κατευθύνει τον ασθενή είτε για περαιτέρω διερεύνηση με πολυπνογραφία (μελέτη ύπνου) είτε θα δώσει λύση, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος», διευκρινίζει.

Στις περιπτώσεις που η απόφραξη -και επομένως το ροχαλητό- οφείλεται σε προβλήματα που προκαλούν διόγκωση στις ρινικές κόγχες ή αύξηση των ρινικών εκκρίσεων από το ρινικό βλεννογόνο, η λύση δίνεται είτε με φαρμακευτική αγωγή (κορτιζονούχα σπρέι, αντισταμινικά, κορτιζόνη από το στόμα, αποσυμφορητικά) είτε με τη βοήθεια της ενδορινικής φωτοθεραπείας με ερυθρό φάσμα φωτός.

Ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης ορίζεται από το γιατρό ο αριθμός των συνεδριών μετά τον ενδελεχή έλεγχο με ενδοσκόπηση της μύτης και την ολοκλήρωση της φυσικής εξέτασης. Συνήθως ο αριθμός των συνεδριών είναι 6-8, σε διάστημα 4 εβδομάδων. Μόλις αυτές ολοκληρωθούν το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Οι κόγχες μειώνονται σε μέγεθος και δίνουν περισσότερο χώρο για να εισέλθει ο αέρας από τη μύτη, οι εκκρίσεις -που συνήθως είναι ένας από τους λόγους του ροχαλητού- ελαττώνονται και γενικότερα βελτιώνεται η ποιότητα του ρινικού βλεννογόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προδιαβήτης: Δείτε πως θα μειώσετε τον κίνδυνο

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button