Ειδήσεις Υγείας

Ρύζι & τροφική δηλητηρίαση: Τι να κάνετε για να μην κινδυνεύσετε

Αν όμως το ρύζι που περισσεύει καταναλώνεται την επόμενη ημέρα χωρίς να έχει συντηρηθεί σωστά συνδέεται αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Ο κίνδυνος δεν εντοπίζεται στον τρόπο που ξαναζεσταίνεται το ρύζι, αλλά στον τρόπο που αποθηκεύεται μετά την πρώτη φορά που θα το μαγειρέψετε. Το ωμό ρύζι έχει βακτήρια που μπορούν να αναπαραχθούν γρήγορα και ονομάζονται Bacillus cereus. Αυτά τα βακτήρια παράγουν τοξίνες και μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση, ενώ μπορούν να επιβιώσουν στο ρύζι ακόμα και όταν μαγειρεύεται.

 

 

 

 

 

 

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν αφήνετε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου αμέσως μετά το μαγείρεμά του. Τότε τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν κι αν καταναλώσετε το ρύζι ξανά στη συνέχεια,  εγκυμονείται ο κίνδυνος εμφάνισης τροφικής δηλητηρίασης.

Έτσι όσο περισσότερο μείνει το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος δηλητηρίασης. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συστήνουν να μην αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι εκτεθειμένο για πάνω από μία ώρα.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το τοποθετήστε στο ψυγείο και μέχρι την ημέρα που θα το ξαναχρησιμοποιήσετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλεργίες το καλοκαίρι: Ποιοι κινδυνεύουν, τι πρέπει να κάνουν

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button