ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες Φαρμακοβιομηχάνους: Θα εξαφανιστούν τα ελληνικά φάρμακα!

Ειδικότερα ο επικεφαλής της τρόικας Τζουζέπε Καρόνε που επισκέφθηκε πριν λίγα 24ωρα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζήτησε εδώ και τώρα να προχωρήσουν οι αλλαγές οι οποίες μεταξύ άλλων θα επιφέρουν σημαντική μείωση στις τιμές των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους και κατά συνέπεια και των γενοσήμων φαρμάκων.

Οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι (ΠΕΦ) εμφανίζονται έξαλλοι με τις πιέσεις της τρόικας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα σταματήσουν να παράγονται ελληνικά φάρμακα που σήμερα πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Και αυτό διότι η παραγωγή τους θα θεωρείται ασύμφορη.

Την ίδια ώρα όμως θα υπάρξει υποκατάσταση των ίδιων φαρμάκων με άλλα ακριβότερα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. Συνεπώς η δαπάνη και πάλι θα μείνει στα ύψη.

Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων: «Στην ουσία η τρόϊκα ζητά ένα νέο σύστημα τιμολόγησης που, εφόσον εφαρμοστεί, θα διαλύσει τις τιμές των οικονομικών φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, σε βαθμό που δεν θα είναι δυνατή η συνέχιση της παραγωγής τους. Πολλά οικονομικά φάρμακα θα βγουν από την αγορά και θα υποκατασταθούν από νέα εισαγόμενα που πωλούνται σε πολύ ακριβές τιμές».

Και πίσω από τις πιέσεις αυτές της τρόικας να μειωθούν άρδην οι τιμές στα γενόσημα φάρμακα η ΠΕΦ βλέπει προσπάθειες εξαφάνισης της ελληνικής παραγωγής και των ελληνικών εταιρειών καθώς όπως τονίζει ο κ.Τρύφων:

«Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν την πρόθεση των θεσμών να διαλύσουν έναν από τους τελευταίους πυλώνες ανάπτυξης στη χώρα μας, αποκλείοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία των οικονομικών και αξιόπιστων ελληνικών φαρμάκων από την εγχώρια αγορά. Πόσο μάλλον, όταν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές που δύναται να προσφέρουν, όχι απλά δεν δημιουργούν κόστος για τα Ταμεία, αλλά συμβάλλουν στη δημιουργία ουσιαστικών εξοικονομήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται τα μεγάλα «παζάρια» στα φάρμακα! Τι θα γίνει με τα ακριβά και τις συμμετοχές

Αν.Ξανθός: Όλα τα μέτρα στην Υγεία και ο πόλεμος με τον…νεοφιλελευθερισμό! Τι είπε στη Βουλή

Στο κόκκινο οι φαρμακοποιοί για το ιδιοκτησιακό! Οι κρίσιμες ημερομηνίες της τρόικας

Στις 31 Οκτωβρίου το νέο δελτίο τιμών! Ποια φάρμακα παίρνουν τιμή

Σχετικά Άρθρα

Back to top button