ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Σακχαρώδης διαβήτης: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Μάλιστα οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι πιο γλυκές από τους άνδρες σε αναλογία 3:2. Υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο συνολικός αριθμός των γυναικών με Σακχαρώδη Διαβήτη σε Παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι αγγίζει τα 200 εκατομμύρια!

Σε παγκόσμιο επίπεδο όλες οι μέχρι σήμερα επιδημιολογικές μελέτες έχουν πέσει έξω, αφού υπολογίζεται πλέον, ότι το 2030 περίπου ένα δισεκατομμύριο συνάνθρωποι μας, θα πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη! Το 2040, εκτιμάται, ότι οι γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη θα φτάσουν τα 313 εκατομμύρια!

Το πρόβλημα του Σακχαρώδη Διαβήτη στις γυναίκες, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, με ανδροκρατούμενες κοινωνίες, αποτελεί πολλές φορές ένα «στίγμα», που επηρεάζει την ψυχική και σωματική τους υγεία!

Όσον αφορά το κόστος, σύμφωνα με Γερμανική μελέτη, αγγίζει το 1 τρις 300 δις ετησίως, με δυσκολία εκτίμησης των αναπτυσσόμενων χωρών! Αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της σύγχρονης αυτής «μάστιγας», θα είναι αδύνατο σε λίγα χρόνια να μπορέσουμε να καλύψουμε αποτελεσματικά και «ασφαλιστικά», σε παγκόσμιο επίπεδο τις ανάγκες των συνανθρώπων μας με Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ), στη χώρα μας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Κάθε χρόνο 35.000 – 40.000 άνθρωποι ανακαλύπτουν για πρώτη φορά το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 600 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών!

Μάλιστα οι 2 στις 5 γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη βρίσκονται στην Αναπαραγωγική ηλικία και η 1 στις 7 γεννήσεις προέρχονται από γυναίκες με Διαβήτη Εγκυμοσύνης! Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρίας, παθολόγος- διαβητολόγος, κ. Χρήστος Σπ. Ζούπας η γυναίκα φαίνεται, ότι αποτελεί τον «ομφαλό» της ζωής μας, αφού από την μήτρα της μητέρας μας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, εάν και κατά πόσο θα εμφανίσουμε στο μέλλον Σακχαρώδη Διαβήτη! Πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό, ότι οι μητέρες, που γεννάνε μεγάλα και υπέρβαρα παιδιά (>4 κιλά) είναι γυναίκες, οι οποίες πιθανότατα εμφάνισαν Διαβήτη Εγκυμοσύνης.

Το υπέρβαρο παιδί έχει δεκαπλάσια πιθανότητα, όταν μεγαλώσει να εμφανίσει Σακχαρώδη Διαβήτη και η μητέρα του μετά από 10-20 χρόνια εκδηλώνει διαβήτη σε ποσοστό >50%! Στο παρελθόν η γυναίκα με Σακχαρώδη Διαβήτη είχε αποκλειστεί από το αγαθό της μητρότητας!

Στην εποχή μας συνεχίζει ο ειδικός ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Κύηση αποτελεί ένα από τα πιο προκλητικά συναρπαστικά και ενδιαφέροντα ιατρικά προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη ομάδα ιατρών και είναι ίσως μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων πέτυχαν τόσα πολλά στο σύντομο χρονικά διάστημα των τελευταίων πενήντα ετών. Η μητρική θνησιμότητα από 20-30% έχει φθάσει στο μηδέν και η περιγεννητική θνησιμότητα πλησιάζει σε οργανωμένα κέντρα το 2-5%!

Σύμφωνα με τον κ.Ζούπα, οι γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη Σύλληψη, για αυτό η έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση είναι απαραίτητη! Ειδικά για τις γυναίκες με διαγνωσμένο Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 ή 2 ο προγραμματισμός της εγκυμοσύνης εξασφαλίζει φυσιολογικά παιδιά και λιγότερα προβλήματα!

Ο Καρδιαγγειακός Κίνδυνος στις γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη εμφανίζεται κυρίως μετά την κλιμακτήριο, η συχνότητα είναι μεγαλύτερη από τους άνδρες και η επιβίωση μετά από ένα Καρδιαγγειακό Επεισόδιο μικρότερη! Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί την 9η αιτία θανάτου των γυναικών παγκοσμίως και προκαλεί 2,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως..!

Αντιμετώπιση

Βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και πρωτίστως η συστηματική σωματική δραστηριότητα. Ο υγιεινός τρόπος ζωής ενός ανθρώπου με Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελεί παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους!

Σήμερα, κάθε διαβητικός μπορεί να ρυθμίσει τη ζωή του, όπως επιθυμεί, με ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή προσαρμογή της θεραπείας του, στον τρόπο ζωής που επιθυμεί!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button