ΑπόψειςΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Σακχαρώδης διαβήτης: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε και κάθε πότε;

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει παγκοσμίως ο σακχαρώδης διαβήτης με τον έναν στους έντεκα ενήλικες να νοσεί. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας πάσχουν από τη νόσο ενώ άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων τα επόμενα χρόνια.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου δεδομένου ότι ο διαβήτης τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος και εικοσαπλασιάζει τον κίνδυνο ακρωτηριασμού των ποδιών, ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, νεφρικής ανεπάρκειας, τύφλωσης και επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.

Ρόλο κλειδί στην πρόληψη των επιπλοκών αυτών, ”παίζει” η σωστή ρύθμιση των τιμών του σακχάρου και ο τακτικός έλεγχος. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι, όλο και περισσότερες νέες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν την αξία της πρόληψης καθώς οι πάσχοντες αν ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τις τιμές του σακχάρου στο αίμα τους μπορούν να μειώσουν τις επιπλοκές.

Διαβάστε ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε και κάθε πότε;

Μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HBA1c) η οποία πρέπει να γίνεται κάθε τρεις μήνες. Η εξέταση αυτή είναι άκρως σημαντική αφού νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι επιπλοκές από την πάθηση μπορούν να ελαχιστοποιηθούν εάν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι κάτω από 7%.

Μια ακόμη σημαντική εργαστηριακή εξέταση είναι ο έλεγχος της χοληστερίνης, των τριγλυκερίδιων τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο καθώς και τα δύο αυτά, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μη ξεχνάτε να μετράτε και την αρτηριακή σας πίεση τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα.

Έλεγχος νεφρών

Ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία αιμοκάθαρσης παγκοσμίως. Η μέτρηση της αλβουμίνης στα ούρα ανιχνεύει την προσβολή των νεφρών από διαβήτη.
Η εξέταση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο (ουρία, κρεατινίνη, ηλεκτρολύτες) και να επαναλαμβάνεται ανά 6μηνο αν τα αποτελέσματα είναι παθολογικά.

Μη ξεχνάτε την τακτική ετήσια επίσκεψη στον οθφαλμίατρο αλλά και στον καρδιολόγο για τη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα, τρίπλεξ καρδιάς και τεστ κοπώσεως.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button