Ειδήσεις Υγείας

Σαρκοπενία: Τι είναι & πώς θα προστατευθείτε!

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από σαρκοπενία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 64% στα 32,4 εκατομμύρια έως το 2045.

Η διάγνωση της σαρκοπενίας, όπως εξηγούν οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για τη Σαρκοπενία των Ηλικιωμένων (EWGSOP) είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς η νόσος επηρεάζει την ισορροπία, το βάδισμα και τη συνολική επίδοση του ατόμου στις καθημερινές του ασχολίες.

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο για την εμφάνισή της είναι:

Η αύξηση των επιπέδων των ορμονών
Η μεταβολή των απαιτούμενων πρωτεϊνών
Η καταστροφή των κινητικών νευρώνων
Ο καθιστικός τρόπος ζωής

Μέτρα πρόληψης

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή διατροφή αλλά και οι ασκήσεις με βάρη σε συνδυασμό με αεροβική άσκηση δρουν ευεργετικά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και επιβραδύνουν την σαρκοπενία.

Συστηματική άσκηση

Οι ειδικοί της mayo clinic συνιστούν σε άνδρες και γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών να κάνουν αεροβική γυμναστική 2-3 ώρες την εβδομάδα. Παράλληλα να μην παραλείπουν τις καθημερινές ασκήσεις ευκινησίας, μυϊκής ενδυνάμωσης και ισορροπίας στο σπίτι.

Διατροφή

Για τη διατήρηση των επιπέδων της πρωτεΐνης που απαιτούνται για την ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας θα πρέπει μετά τα 40 να προσλαμβάνεται περισσότερη πρωτεΐνη μέσω της διατροφής.
Ενδεικτικά η πρωτεϊνική πρόσληψη για έναν ενήλικα σε προχωρημένη ηλικία είναι 1.0-1.20 γραμμ./κιλό του σωματικού βάρους.

Απαραίτητη η βιταμίνη D

Μετά την εμμηνόπαυση χρειάζονται 800 μονάδες (UΙ) βιταμίνης D. Με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού μπορεί να απαιτηθεί η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρωτεΐνη: Γιατί είναι σημαντική για την υγεία;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button