ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Σαρώνουν οι ελλείψεις την αγορά φαρμάκου! Τι μέτρα παίρνει ο ΕΟΦ

Η διοίκηση του ΕΟΦ, η πρόεδρος, Κ. Αντωνίου, η α’ αντιπρόεδρος, Δ. Μακριδάκη και ο β’ αντιπρόεδρος Η. Γιαννόγλου, συγκάλεσαν σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών (ιδιωτικών και συνεταιριστικών), του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και εκπροσώπων πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας με σκοπό την εξεύρεση λύσης όσον αφορά τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά σε ορισμένα σκευάσματα.

Ο ΕΟΦ, ως ελεγκτικός μηχανισμός της αλυσίδας εφοδιασμού φαρμάκου, ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν εξαγωγικές δραστηριότητες και αλλαγή του τρόπου διάθεσης των εν λόγω σκευασμάτων.

Παράλληλα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο ΕΟΦ θα πραγματοποιήσει ανάλογες συναντήσεις και με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών (νόμιμων και παράνομων) με στόχο τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Οι παράλληλες εξαγωγές αποτελούν παλιό φαινόμενο καθώς πολλές φαρμακαποθήκες αλλά και ορισμένες εταιρείες εξάγουν τα φάρμακά τους στο εξωτερικό, σε αγορές όπου οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ Αικατερίνη Αντωνίου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διατύπωσε την προειδοποίηση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, πως ο ΕΟΦ μπορεί πλέον να ελέγχει τις ποσότητες που εισάγονται αλλά και διατίθενται στην ελληνική αγορά.

Να σημειωθεί ότι το θέμα διακινήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο οποίος καιρό τώρα διαμαρτύρεται ότι από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν σημαντικά φάρμακα.

Πάντως σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΟΦ, ο Οργανισμός έχει στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται πως υπάρχουν φαρμακαποθήκες που αποκλειστικά και μόνο εξάγουν φάρμακα χωρίς άλλη οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ προειδοποίησε κυρίως τις φαρμακαποθήκες αλλά και τις εταιρείες , ακόμη και φαρμακεία που μπορεί να εμπλέκονται στις παράλληλες εξαγωγές, πως πολύ σύντομα θα γνωστοποιηθούν ονόματα και θα επιβληθούν ποινές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button