ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σαφάρι ελέγχων σε εστιατόρια και κέντρα για τρόφιμα και κάπνισμα από το υπ.Υγείας!

Ειδικότερα με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκινούν ελέγχους σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τόσο για τη διάθεση και καταλληλότητα των τροφίμων όσο και για το κάπνισμα.

Συγκεκριμένα με βάση την εγκύκλιο του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας οι έλεγχοι εντατικοποιούνται σε:

-όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών,
-χώρους εκδηλώσεων,
-επιχειρήσεις αναψυχής,
οχήματα μεταφοράς προϊόντων,
-προσωρινούς πάγκους που αναπτύσσονται είτε σε υπαίθριους είτε σε κλειστούς χώρους για τις αγοραστικές ανάγκες της εορτής του Πάσχα καθώς και σε πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία τους και στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων και σε
καταλύματα επισκεπτών –τουριστών

Οι υπηρεσίες θα εστιάσουν στον έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων παραγωγής, διάθεσης, διανομής κυρίως των ευαλλοίωτων τροφίμων για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων καθώς και την εφαρμογή των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής.

Οι υγειονομικοί αυτοί έλεγχοι θα αφορούν ιδιαίτερα την αποφυγή κάθε είδους περιβαλλοντικής ρύπανσης αλλά και την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα.

Έλεγχοι και για το κάπνισμα

Παράλληλα στην εγκύκλιο επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι ο αντικαπνιστικός νόμος σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα δεν τηρείται ενώ όπου τηρείται γίνεται αποσπασματικά.

Πρόσφατα πάντως με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας απαγορεύτηκε το κάπνισμα αλλά και το άτμισμα μέσα στο αυτοκίνητο. Διαβάστε ΕΔΩ σε ποιες περιπτώσεις: “Τέλος στο κάπνισμα και άτμισμα και μέσα στο αυτοκίνητο! Πρόστιμα από 1500 έως και 3000 ευρώ”

Πάντως τόσο για το κάπνισμα όσο και για τη μη τήρηση όλων των υγειονομικών όρων στα τρόφιμα, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάπνισμα: Δείτε τι θα αλλάξει στο σώμα σας μόλις το κόψετε…

Δείτε το μενού που «κόβει» μαχαίρι το κάπνισμα

Κάπνισμα: Ποια τρόφιμα διώχνουν τη νικοτίνη από τον οργανισμό!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button