Συνεντεύξεις - Άρθρα

Σενάρια «Matrix» και η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στο… ΕΣΥ!

Φανταστήκατε ποτέ πως θα μπορούσατε να έχετε γρήγορα και εύκολα αξιόπιστες απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα υγείας, νέες θεραπείες, να προγραμματίσετε με ταχύτητα και άνεση τις εξετάσεις σας ή ακόμη και να έρθετε σε επικοινωνία με τον γιατρό του εθνικού συστήματος υγείας;

Στην Ελλάδα της κρίσης, η απάντηση είναι σίγουρα πως… «όχι»! Η ζοφερή εικόνα στις υπάρχουσες δομές Υγείας της χώρας μας, με την ανεπάρκεια κάλυψης ακόμη και των στοιχειωδών, σίγουρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για σενάρια «επιστημονικής φαντασίας»!

Η φερόμενη ως «επιστημονική φαντασία», καταφέρνει ήδη και ανοίγει «παράθυρο» μέσω της τεχνολογίας σε έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο που σίγουρα, οι περισσότεροι από εμάς αξιοποιούμε με αμεσότητα και ευκολία, την πληροφορία! Ήδη η μεγάλη διείσδυση των νέων τεχνολογιών, έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη εκατοντάδων «έξυπνων» εφαρμογών που υπόσχονται μέσω του smartphone να λειτουργήσουν ως προσωπικός σύμβουλος υγείας.

Πριν από λίγες ημέρες, δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, κάνει λόγο για επανάσταση στο χώρο της υγείας, με την κυβέρνηση να δίνει «πράσινο φως» στη συνταγογράφηση μέσω εφαρμογών υγείας κινητών συσκευών, οι οποίες όπως είναι φυσικό, θα φέρουν πιστοποίηση από το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Πρόκειται για τα πρώτα βήματα μιας νέας εποχής, που μελλοντικά θα αλλάξει τα δεδομένα στον ευρύτερο κλάδο!

Αντιμετωπίζοντας σοβαρά τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας, το NHS (αντίστοιχα ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας) σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα online «κατάστημα εφαρμογών» (app store), το οποίο θα περιλαμβάνει πιστοποιημένα applications από την κρατική υπηρεσία, που θα βοηθήσουν τους χρήστες, είτε να βελτιώσουν την υγεία τους, είτε να διευκολύνουν την αλλαγή του τρόπου ζωής.

Πρόκειται για μια νέα, μεγάλη αγορά, με τους καλύτερους προγραμματιστές-τεχνολόγους να διεισδύουν μέσω επιλεγμένων applications, που θα φέρουν το λογότυπο του NHS, στις συνήθειες των πολιτών. Συνήθειες που σε πρώτη φάση αφορούν πρόσβαση στα αρχεία εμβολιασμών των παιδιών, διευκολύνσεις στην εύρεση και κλείσιμο ραντεβού με τον γιατρό, υποστήριξη σε όσους προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα, κ.α.
Η Ελλάδα ουραγός…

Μολονότι οι προκλήσεις είναι πολλές, εθνικά συστήματα και φαρμακευτικές προσεγγίζουν με συνέπεια τους ασθενείς και τους καταναλωτές, κάνοντας τα πρώτα βήματα σύζευξις της καινοτομίας, στη σύγχρονη εποχή!

Ήδη η καινοτομία της ψηφιακής τεχνολογίας έχει αλλάξει ριζικά μια σειρά από αγορές, με το επόμενο μεγάλο βήμα να αναμένεται στην προσέγγιση θεμάτων υγείας και ευεξίας. Θεμελιώδης ρόλος των «έξυπνων» εφαρμογών είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να αυτο-διαχειριστούν την προσωπική τους κατάσταση, παρέχοντας καλύτερη γνώση και μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Στην Ελλάδα, η διείσδυση παραμένει χαμηλή καθώς η ηλεκτρονική υγεία περιορίζεται σε εφαρμογές ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας, που σχετίζονται με συμβουλές εγκυμοσύνης, νέες μητέρες, γυμναστική και διατροφή, με τη διασύνδεση της τεχνολογίας με τις δημόσιες υπηρεσίες, να μοιάζει ακόμη μακρινό όνειρο!
Όσα «λέει» η αγορά


Το μεγάλο ενδιαφέρον ανάπτυξης της νέας και πολύ σημαντικής κατηγορίας στην αγορά της υγείας, επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έκθεση της PricewaterhouseCoopers (PwC), παρουσιάζοντας τις αναδυόμενες ευκαιρίες των σύγχρονων εφαρμογών για «έξυπνα» τηλέφωνα, στην κατηγορία της υγείας

Ωστόσο, ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τόσο τις φαρμακευτικές, τους φορείς, ασθενείς και καταναλωτές, είναι το κατά πόσο η αξιοποίηση των «έξυπνων» τηλεφώνων αποτελεί έναν τομέα με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και πως μπορεί να αντικαταστήσει αξιόπιστα τις παραδοσιακές μεθόδους παροχής υγείας.

Διεθνείς αναλύσεις δηλώνουν καταφατικά πως ναι, πρόκειται για μια νέα και μεγάλη αγορά με ωστόσο πολλαπλά εμπόδια! Στον ύφαλο των εμποδίων αυτών πρόκειται να μείνουν επί μακρόν οι ελληνικοί φορείς, καθώς απαιτείται ο συγχρονισμός αρκετών ομάδων – φορέων.

Σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δέκα χώρες (Βραζιλία, Κίνα, Δανία, Γερμανία, Ινδία, Νότιο Αφρική, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ), διαπιστώθηκε ότι οι απαιτήσεις από τον συγκεκριμένο τομέα είναι υψηλές, τονίζοντας επίσης ότι ο «κλειστός» χαρακτήρας της υγειονομικής περίθαλψης σε αλλαγές, θα καθυστερήσει την υιοθέτηση εφαρμογής αυτών των καινοτομιών.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι αναπτυγμένες χώρες εμφανίζουν σημάδια «κόπωσης» σε εναλλακτικές προσεγγίσεις, καθώς στην έρευνα που συμμετείχαν 1.027 ασθενείς, 433 γιατροί και 345 στελέχη ασφαλιστικών οργανισμών από τον ιδιωτικό (49%) και τον δημόσιο τομέα (46%), διαπιστώνεται ότι οι αναπτυσσόμενες αγορές θα αποτελέσουν τα κέντρα καινοτομίας στο συγκεκριμένο χώρο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το μεγάλο ερώτημα που γεννάται είναι «ποια η ταξινόμηση της χώρας μας;». Ανήκει στις αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες τελικά, όσον αφορά το σύστημα Υγείας ή μια ευκολότερη επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας θα φαντάζει ακόμη σενάριο «Matrix» και στις επόμενες 10ετίες;

Διαβάστε επίσης:

Αν ήμουν υπουργός Υγείας…

της Νίνας Κομνηνού
υγειονομικής συντάκτριας Αθήνα 984 και www.ygeia360.gr

Ασθενείς και Οικονομική Κρίση!

Της Δημόσιογράφου Σοφίας Νέτα
www.iatronet.gr Υπεύθυνη Υγείας του περιοδικού Big Fish Εφημερίδα ” Πρώτο Θέμα”

Κύριοι της Υγείας επιτέλους σοβαρευτείτε!

Της Δημοσιογράφου Νατάσσας Σπαγαδώρου
Σύμβουλος Έκδοσης στο www.onmed.gr

Όταν τα πρότυπα δεν βολεύουν!
Του
Δημήτρη Καραγιώργου
: Υγειονομικός συντάκτης “Έθνος”, συνεργάτης Iatronet.

Η μεγάλη πληγή της Υγείας!
Του Αιμίλιου Νεγκή
: Γενικός Διευθυντής του www.virus.com.gr και του Pharma and Health Business (www.phb.com.gr)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button