Σεξουαλική ζωή μετά από υστερεκτομή. Πόσο επηρεάζει;

Παντελής Μεσσαρόπουλος

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν η σεξουαλική τους ζωή θα παραμείνει η ίδια μετά από ένα χειρουργείο αφαίρεσης της μήτρας. Είναι γεγονός, ότι οι περισσότερες γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή, παρά την γενικότερη αίσθηση, δεν βλέπουν δραματικές αλλαγές στη σεξουαλική τους ζωή.

Στην πραγματικότητα, μερικές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ότι η σεξουαλική τους ζωή έχει βελτιωθεί αισθητά μετά από τη χειρουργική επέμβαση, αφού στην ουσία ο λόγος που γίνεται είναι ώστε να ανακουφίσει από τα γυναικολογικά συμπτώματα τα οποία υπήρχαν. Συμπτώματα όπως, ο πόνος, οι μηνομητρορραγίες , η ακράτεια, η ορθοκήλη κ.α., κρατούν μακριά τις γυναίκες από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα.

Η υστερεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας της γυναίκας. Ανάλογα με την αιτία για την οποία γίνεται υστερεκτομή, αφαιρούνται και άλλα όργανα, όπως ο τράχηλος της μήτρας, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. Μετά από μία τέτοια χειρουργική επέμβαση, η γυναίκα δεν θα έχει πλέον έμμηνο ρύση, και δεν μπορεί να συλλάβει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι ώστε μια γυναίκα να προχωρήσει σε υστερεκτομή. Αίτιες όπως, τα ινομυώματα της μήτρας, η ενδομητρίωση αλλά και σοβαρότερες καταστάσεις όπως οι διάφοροι τύποι καρκίνων των γεννητικών οργάνων. Ακόμη, η πρόπτωση των πυελικών οργάνων, κατά την οποία τα όργανα της πυέλου προβάλουν μέσα στον κόλπο, είναι ένας επίσης σοβαρός λόγος για να πραγματοποιηθεί μία υστερεκτομή.

Οι περισσότερες έρευνες σε σχέση με την σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας μετά από υστερεκτομή, περιλαμβάνουν κυρίως τις συνέπειες μετά από μία καλοήθη πάθηση και όχι για κάποια κακοήθεια. Ο διαχωρισμός αυτός είναι λογικό να γίνεται αφού ο λόγος που γίνεται μια υστερεκτομή για μη κακοήθεια έχει σαν στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής, αντίθετα με τις περιπτώσεις καρκίνου που ο στόχος είναι η ίδια η ζωή.

Στο παρελθόν, πολλοί πίστευαν ότι οι υστερεκτομές που δεν περιελάμβαναν τον τράχηλο είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας επειδή οι νευρικές απολήξεις οι οποίες βρίσκονται στον τράχηλο, αποφεύγονταν με αυτήν την τεχνική. Ωστόσο, πιο πρόσφατες και ολοκληρωμένες μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των τεχνικών αυτών σε σχέση με την σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας.

Μερικές γυναίκες αναφέρουν αλλαγές στην αίσθηση των γεννητικών οργάνων μετά από υστερεκτομή, αλλά αυτές οι αλλαγές είναι ήσσονος σημασίας.

Επίσης υπάρχουν συναισθηματικές πτυχές, αφού πολλές γυναίκες νιώθουν μειωνεκτικά μόνο με την ιδέα ότι λείπει ένα όργανο όπως η μήτρα, παρότι ο μοναδικός λόγος ύπαρξης της μήτρα είναι η διατήρηση του κυήματος και δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την σεξουαλική δραστηριότητα.

Συνολικά, η ανακούφιση από τα συμπτώματα ακόμη και η απουσία πιθανότητας τεκνοποίησης, απελευθερώνει σεξουαλικά τις γυναίκες, οι οποίες πλέον απολαμβάνουν το σεξ χωρίς το άγχος της αντισύλληψης. Άρα οι γυναίκες οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν σε μία τέτοια χειρουργική επέμβαση δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την σεξουαλική τους ζωή αλλά ούτε να αισθάνονται λιγότερο “γυναίκες”, το αντίθετο μάλιστα.

Παντελής Μεσσαρόπουλος MD, MSc, Phd cand.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, MSc παθολογία κύησης, υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
pantelismess@hotmail.com

HR:
Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα