Ειδήσεις ΥγείαςΣέξ

Σεξ μετά την Κήλη: Πότε να μπείτε στο παιχνίδι

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά το χειρουργείο αποκατάστασης της κήλης, αλλά αντιθέτως, νοιώθουν ανακούφιση από τον πόνο ή την ενόχληση που βίωναν πριν υποβληθούν στην επέμβαση. Βέβαια, πάντα απαιτείται μια σύντομη περίοδος ανάρρωσης, προτού ο χειρουργημένος ασθενής να είναι σε θέση να κάνει σεξ.

Πάντως σύμφωνα με τους ειδικούς, η θέση της κήλης, ο τύπος χειρουργικής επέμβασης, η ηλικία και η γενική υγεία, αλλά και η ύπαρξη διεγχειρητικών επιπλοκών, καθορίζει το διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει για να αναρρώσει ο ασθενής πριν επιχειρηθεί η ερωτική επαφή.

Η κήλη εμφανίζεται όταν υπάρχει αδυναμία της μυϊκής δομής συγκράτησης των εσωτερικών οργάνων, τα οποία, εξ αυτού του λόγου, προβάλουν δια μέσου μια οπής. Ανάλογα με το σημείο που εμφανίζονται, οι κήλες διακρίνονται σε βουβωνοκήλες, μηροκήλες, κοιλιοκήλες, ομφαλοκήλες και διαφραγματοκήλες.

 

 

 

 

 

 

Η αιτία εμφάνισής τους, εκτός της γενετικής προδιάθεσης, είναι η άσκηση υπερβολικής πίεσης στο τμήμα που περιβάλλει ένα όργανο , η οποία συνήθως συμβαίνει στους πάσχοντες από νοσήματα που προκαλούν χρόνιο βήχα, στις εγκυμονούσες, στους παχύσαρκους και σε όσους συχνά σηκώνουν βάρη. Πέραν αυτών των ειδών, υπάρχουν και οι μετεγχειρητικές κήλες, οι οποίες δημιουργούνται στα σημεία τομής προηγούμενης επέμβασης στην κοιλιακή χώρα.

Επιρρεπείς σ’ αυτού του είδους την κήλη είναι κυρίως οι παχύσαρκοι, οι καπνιστές και οι ανοσοκατεσταλμένοι» εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Η θέση της κήλης είναι καθοριστική στον χρόνο ανάρρωσης, όπως άλλωστε και το είδος της επέμβασης που ακολουθήθηκε για την αποκατάστασή της. Για παράδειγμα, ένας άνδρας με βουβωνοκήλη, είναι πολύ πιθανό να μη βιώσει μετεγχειρητικά μόνο τα γενικά συμπτώματα μετά από μια επέμβαση κήλης που είναι ευαισθησία, ήπιος πόνος και οίδημα στην περιοχή, αλλά και μώλωπες και οίδημα του όρχεου, του πέους και των όρχεων.

Επειδή, λοιπόν, στους άνδρες η περιοχή της βουβωνικής περιοχής είναι κοντά στις δομές των όρχεων και στα νεύρα που είναι κρίσιμα για τη σεξουαλική λειτουργία, πιθανώς να απαιτηθούν λίγες ημέρες περισσότερες μέχρι να είναι σε θέση να συνευρεθούν ερωτικά με τη σύντροφό τους.

Η ηλικία και η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή είναι άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει το χρόνο αποκατάστασης. Είναι γνωστό ότι οι νεώτεροι ασθενείς αναρρώνουν ταχύτερα από τους ηλικιωμένους. Επίσης, όσο μεγαλύτεροι είναι τόσο περισσότερες είναι οι συννοσηρότητες (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης) που δεν διευκολύνουν την ταχεία ανάρρωση και αυξάνουν την πιθανότητα επιπλοκών.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έχει και ο τρόπος αποκατάστασης της κήλης καθώς ο χρόνος ανάρρωσης είναι σαφώς μεγαλύτερος όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε αποκατάσταση με την κλασική, ανοιχτή μέθοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κήλη: Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για τη θεραπεία;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button