ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σεπτέμβριος με άγριες περικοπές στην Υγεία!

Αμέσως μετά τις εκλογές και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης θα αρχίσουν να διαφαίνονται οι νέες περικοπές στον τομέα της Υγείας και ειδικά στα νοσοκομεία.

Οι δανειστές που εμφανίζονται …αγριεμένοι, δε φαίνεται να κάνουν πίσω στο ζήτημα της αύξησης της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, παρά τα συνεχή σχετικά αιτήματα που υποβάλλονται ακόμη και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληγές του HealthReport.gr.

Το κουαρτέτο είναι αποφασισμένο να …μαζέψει όπως λέει κι άλλο τη σπατάλη στα νοσοκομεία, ανεξάρτητα βέβαια εάν πια δε φαίνεται να έχει μείνει τίποτε όρθιο.
Ενδεικτικές είναι εξάλλου οι μόνιμες ελλείψεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, σε υγειονομικό υλικό αλλά και άλλα βασικά είδη.

Εξάλλου οι δανειστές ήταν σαφείς από την αρχή ότι οι δαπάνες στα νοσοκομεία ειδικά στο ζήτημα των προμηθειών θα πρέπει να περισταλούν. (Διαβάστε ΕΔΩ τις απαιτήσεις των δανειστών που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Κουαρτέτο» δανειστών με απαιτήσεις και στα νοσοκομεία! Τι ζητούν”)

Συγκεκριμένα το κουαρτέτο των δανειστών ζητά να εφαρμοστεί ένα νέο πιο διάφανο σύστημα προμηθειών στα υλικά αλλά και γενικότερα στις αγορές που γίνονται στο ΕΣΥ, καθώς εκτιμούν πως ακόμη και τώρα οι προμήθειες γίνονται με ανορθόδοξο τρόπο.

Και στο πλαίσιο αυτό ψαλιδίζουν περαιτέρω τα κονδύλια αφού ήδη μετά τις εκλογές θα πρέπει να έχει καταρτιστεί πλήρες σχέδιο μείωσης των δαπανών στα νοσοκομεία.
Ήδη το ρευστό άλλωστε που έχει προϋπολογιστεί για το ΕΣΥ για την επόμενη χρονιά είναι και πάλι κουρεμένο.

Παρά τα αιτήματα για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, τα κονδύλια θα μείνουν καθηλωμένα, χωρίς να αποκλείεται και νέα μείωση. Εξάλλου με βάση τους υπολογισμούς αναμένεται να είναι μειωμένα ακόμη και κατά 300 εκατ. ευρώ για το 2016. Και αυτό επειδή σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, το κονδύλι θα περιορισθεί στο 1 δις ευρώ. Αυτά τουλάχιστον προβλέπονται στη συμφωνία και στο νέο μνημόνιο.

Να σημειωθεί πως για το 2015 τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί για το ΕΣΥ είναι 1,388 δις ευρώ ενώ το 2014 ήταν 1,620 δις ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζητείται ρευστό για το ΕΣΥ! Νέες περικοπές στα νοσοκομεία λόγω 3ου μνημονίου

Όλα τα …χρέη της Υγείας! Οι κουρεμένοι προϋπολογισμοί και οι οφειλές ΕΟΠΥΥ-ΕΣΥ

«Κουαρτέτο» δανειστών με απαιτήσεις και στα νοσοκομεία! Τι ζητούν

Τρόικα καλεί Κουρουμπλή! Τι ζητούν οι «θεσμοί» στην Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button