ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Σε αναβρασμό η υγεία! Σε απεργιακή ετοιμότητα και οι εργαζόμενοι στα Δημόσια νοσοκομεία

Μετά τους γιατρούς στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα Δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις, συλλαλητήρια αλλά και πανελλαδική σύσκεψη διοικητικών συμβουλίων σωματείων στις 2 Απριλίου .

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) η καταβολή των οφειλομένων νυχτερινών αργιών των ετών 2012, 2013, 2014 δεν είναι εξασφαλισμένη.

 

Οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων μειώνονται περαιτέρω 300 εκατομμύρια ευρώ (η μείωση τα τέσσερα τελευταία χρόνια υπερβαίνει το 60%) και περισσότεροι από 15 χιλιάδες υγειονομικοί που αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια λόγω συνταξιοδότησης δεν έχουν αντικατασταθεί. Ενώ 1 στις 3 οργανικές θέσεις είναι κενές  σε οργανισμούς που συστήθηκαν σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις με καταργήσεις 880 κλινικών και 10.000 κλινών.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν, ότι ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, μείωσε 51% την επιχορήγηση του Μαρτίου (μήνας αναφοράς ο Ιανουάριος) και ζήτησε από τα Νοσοκομεία την επιστροφή των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών, που είναι για την κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεων.

Και όλα αυτά, σε μία περίοδο που τα νοσοκομεία λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας, με λιγοστό προσωπικό και χωρίς τα βασικά αναλώσιμα υλικά.

 

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων μεταξύ άλλων είναι :

 

-Επαρκής στελέχωση με την άμεση πρόσληψη εφέτος τουλάχιστον 4.000 μόνιμων υπαλλήλων και 3.000 κατ’ έτος.

-Κατάργηση της νέας αξιολόγησης που ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση συνδεδεμένη με τους μισθούς και τις υποχρεωτικές μετατάξεις.

-Ενίσχυση του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας και πρόνοιας με Δωρεάν και καθολική πρόσβαση.

-Κατάργηση απογευματινών ιατρείων

-Κατάργηση της ΕΣΑΝ Α.Ε.

­-Ενιαίος κλάδος νοσηλευτικού προσωπικού και διέξοδος στα ΤΕΙ του ΔΕ νοσηλευτικού προσωπικού

-Άμεση επαναλειτουργία των καταργημένων Νοσοκομείων

-Επανασύσταση καταργημένων κλάδων και επιστροφή στα Νοσοκομεία όσων επιθυμούν από τους υπαλλήλους που διατέθηκαν σε άλλους φορείς (π.χ. ΕΚΑΒ)

-Ανάπτυξη του Συστήματος Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.

-Λειτουργία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων χωρίς ημερομηνία λήξεως. Επανάκτηση της νομικής αυτοτέλειας των Περιφερειακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ως δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

-Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης του Επιδόματος 176€ στους εργαζόμενους που δεν καταβλήθηκε με δικαστικές Αποφάσεις

Σχετικά Άρθρα

Back to top button