ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σε αναμμένα κάρβουνα οι φαρμακοποιοί για το ιδιοκτησιακό! Πότε έρχονται οι δανειστές

Πλησιάζουν οι μέρες που οι δανειστές θα ανοίξουν και πάλι το θέμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, καθώς είναι ενταγμένο στα λεγόμενα προαπαιτούμενα.

Ο κλάδος είναι σε αναμμένα κάρβουνα καθώς η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμη και είναι άγνωστο πόσο πιεστικοί θα είναι οι δανειστές, αλλά και πόσο θα υπερασπιστεί τελικά η κυβέρνηση τα συμφέροντα των φαρμακοποιών.
Οι δανειστές που έχουν βαλθεί να ανοίξουν πολλά επαγγέλματα, θεωρούν πως και αυτό του φαρμακοποιού πρέπει να απελευθερωθεί.

Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα να ανοίγουν φαρμακεία και μη φαρμακοποιοί, γεγονός που έχει βγάλει στα…κάγκελα τον κλάδο.

Η πρόταση που είχε κάνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και είχε γίνει αποδεκτή – σε πρώτη φάση τουλάχιστον- ήταν να παραμείνει το 51% της ιδιοκτησίας σε φαρμακοποιό.
Όμως με το 3ο μνημόνιο οι δανειστές εμφανίζονται πιο…αγριεμένοι σε σχέση με το παρελθόν γι αυτό και ο κλάδος είναι σε αναμονή.

Οι δανειστές αναμένεται να φθάσουν μέσα στον Οκτώβριο για να διαπιστώσουν εάν υλοποιήθηκαν τα 100 προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως οι φαρμακοποιοί σημειώνουν ότι το επάγγελμά τους είναι ήδη ανοικτό, ενώ τονίζουν ότι όπου έχει εφαρμοστεί το θέμα της απελευθέρωσης έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Σήμερα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 9 ισχύει η αποκλειστική ιδιοκτησία από φαρμακοποιούς ενώ σε 17 το σύστημα είναι μικρό.
Παρ αυτά το 2020 το καθεστώς αναμένεται να αλλάξει σε 11 προς 15 χώρες υπέρ της αποκλειστικής ιδιοκτησίας από φαρμακοποιούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαρμακοποιοί προς Τσίπρα-Μεϊμαράκη: Δώστε τώρα απαντήσεις για την Υγεία! Τι ζητούν από τους αρχηγούς

Φαρμακοποιοί: Σε διαρκή μάχη για το «ιδιοκτησιακό»! Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Όλη η αλήθεια για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων! Του Γιάννη Δαγρέ

Η μητέρα μου η πρωθυπουργός! Δείτε τη φαρμακοποιό κόρη της Β.Θάνου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button