ΆρθραΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Σε αναμονή για τα νέα φάρμακα για Σκλήρυνση, Ηπατίτιδα, καρκίνο! Γιατί καθυστερούν

Σε αναμονή είναι το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, περιμένοντας να δοθεί το πράσινο φως από το υπουργείο Υγείας για να βγουν στην αγορά νέες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες.
Πρόκειται για νέα φάρμακα που θεωρούνται σωτήρια σε κάποιες περιπτώσεις αλλά μέχρι στιγμής δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Και αυτό διότι καθυστερεί η νέα λεγόμενη «θετική λίστα» η οποία είναι μεν έτοιμη αλλά προς ώρας λείπει μία …υπογραφή για να μπορούν τα σκευάσματα να καλύπτονται από τον οργανισμό.
Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης σε εκκρεμότητα είναι 25 νέες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ηπατίτιδα αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου.

Τα 25 νέα φάρμακα έχουν τιμολογηθεί και έχουν ενταχθεί στη λεγόμενη θετική λίστα φαρμάκων δηλαδή στη λίστα με τα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ αλλά φαίνεται πως λείπει αυτή η…υπογραφή.

Πρόκειται για σκευάσματα που καιρό τώρα περιμένουν οι πάσχοντες, καθώς είναι καινοτόμες θεραπείες και υπόσχονται να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των βαριά αρρώστων.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, επειδή τα φάρμακα αυτά κυκλοφορούν κανονικά στην υπόλοιπη Ευρώπη, χρειάστηκε να εισαχθούν μέσω του ΙΦΕΤ για να χορηγηθούν σε Έλληνες ασθενείς.
Τα 25 φάρμακα που θα κυκλοφορήσουν αποζημιούμενα για τους Έλληνες ασθενείς, θεωρούνται καινοτόμα και είναι της κατηγορίας υψηλού κόστους.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δέχεται πιέσεις και από ασθενείς οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως να ξεκινήσουν νέα θεραπευτικά σχήματα με την ελπίδα να γιατρευτούν.
Όλα δείχνουν πάντως πως εξαιτίας των πιέσεων αυτών το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου θα έχει δοθεί το πράσινο φως για να κυκλοφορήσουν με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φοβάται πως θα εκτοξευθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα μείωση στο πλαφόν φαρμάκων! Τι ανακοίνωσε ο Υπ.Υγείας για τη συνταγογράφηση

Φάρμακα δια χειρός …στρατού! Τι σχεδιάζει το υπουργείο υγείας

Στον «αέρα» ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα! Τι θα ανακοινώσει ο Π.Κουρουμπλής

Κουρουμπλής: «Θα έχουν πρόσβαση όλοι στα ακριβά φάρμακα»! Τι συμφώνησε με τους φαρμακοβιομηχάνους

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button