ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σε απόγνωση τα νησιά χωρίς γιατρούς! Δείτε τις ελλείψεις

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου σε μία ακόμη απεγνωσμένη προσπάθεια να κινητοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητά εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα των νησιωτών.

Και φαίνεται πως το πρόβλημα τείνει να χρονίσει και μάλιστα επιβαρύνεται μέρα με τη μέρα λόγω και του μεταναστευτικού προβλήματος αλλά και του κύματος προσφύγων που καταφθάνει στα νησιά.

«Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πελαγοδρομεί. Τα νησιά μας είναι ορφανά από ιατρούς» σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου.
Και δεν είναι λίγα τα κενά.

Η Σύμη είναι χωρίς ειδικευμένο ιατρό. Αντίστοιχα και η Νίσυρος, το Αγαθονήσι, οι Λειψοί, η Ψέριμος, η Τήλος και η Όλυμπος Καρπάθου. Όσο για τα υπόλοιπα νησιά, οι μοναδικοί ιατροί που υπηρετούν δεν μπορούν να λείψουν ούτε λεπτό, αλλά ούτε να πάρουν την άδεια που δικαιούνται.

Σε ότι αφορά στη Σύμη πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι με την τοποθέτηση… οπλίτη- αγροτικού γιατρού θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης μετά το αίτημα συνταξιοδότησης του ενός εκ των τριών γιατρών, τη λήξη της σύμβασης του δεύτερου αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί κίνητρο κοινωνικής επιδότησης, ύψους 450 επιπλέον ευρώ.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας: «Λόγω της επείγουσας ανάγκης που προέκυψε, τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας επίσπευσαν τις διαδικασίες έτσι ώστε ο οπλίτης γιατρός να μεταβεί στη Σύμη και να αρχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του εντός του επόμενου 24ωρου».

Ωστόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου καταγγέλλει όμως: «Οι νησιωτικές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα της περιοχής μας, συνεχίζουν να εμφανίζουν τεράστια κενά στο χώρο της Υγείας παραμένοντας πλέον σταθερά χωρίς ιατρική κάλυψη.

Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί μια κατάσταση αρνητική και επικίνδυνη, υποσχόμενο λύσεις με διορισμούς που δεν πραγματοποιούνται και κίνητρα που παραμένουν ανολοκλήρωτα».

Και βέβαια και στα Δωδεκάνησα είναι πλέον συχνό το φαινόμενο να μετακινούνται άρον άρον οι γιατροί από τη μία μονάδα στην άλλη για να καλύψουν τα κενά. «Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποτελούμενη από τους ιατρούς Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη καθώς και η 2η Υ.ΠΕ. προσπαθούν με αναγκαστικές ολιγοήμερες αποσπάσεις ιατρών να καλύψουν προσωρινά τα κενά.

Με τον πρόχειρο αυτό τρόπο δεν κατανοούν ότι διογκώνουν τα προβλήματα και εξουθενώνουν το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό» σημειώνουν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Χρήστος Μαντάς και ο Γενικός Γραμματέας Ηλίας Τσέρκης.

Δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα σε …ένα

Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου προτείνουν μάλιστα για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα να αξιοποιηθούν στο δημόσιο σύστημα και οι ιδιώτες γιατροί ώστε να μπορέσει να «σταθεί» ένα αξιοπρεπές Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας.

Όπως αναφέρουν: «Επιβάλλεται η συνεργασία των ιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τους ειδικευμένους ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, των υπηρετούντων στο δημόσιο σύστημα με τους αυτοαπασχολούμενους.

Πιστεύουμε πως τα νησιά μας προσφέρονται για καινοτόμα συστήματα που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως πιλοτικά προγράμματα για να κρίνουμε και την αποτελεσματικότητα τους. Από την προληπτική ιατρική, την κάρτα υγείας των πολιτών έως την εφαρμοσμένη τηλεϊατρική και τα συστήματα διακομιδών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άρον άρον ξανά μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία στα νησιά! Τι καταγγέλλουν οι γιατροί

Πεθαίνοντας στο Αιγαίο χωρίς γιατρό και ασθενοφόρο!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button