ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σε ασφυξία τα νοσοκομεία! Πόσα χρήματα θα χάσουν το 2016

Το 3ο μνημόνιο φέρνει νέα κουρέματα στα κονδύλια των νοσοκομείων για το 2016.
Σε περίπου 1,5 μήνα από σήμερα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, θα έχουν στη διάθεσή τους ακόμη λιγότερα χρήματα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Οι προϋπολογισμοί τους μάλιστα θα επιβαρυνθούν περαιτέρω καθώς οι επικουρικοί γιατροί που προσλαμβάνονται, πληρώνονται από τα ταμεία των νοσοκομείων και όχι από τις επιχορηγήσεις.

«Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η μισθοδοσία των ήδη υπηρετούντων επικουρικών (1000) μαζί με τις επιπλέον 1000 θέσεις που εξαγγέλλονται, θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων» επισημαίνει ο Χρήστος Κόνιαρης μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης.

Οι κουρεμένοι προϋπολογισμοί

Και όπως φαίνεται χρόνο με το χρόνο τα κονδύλια για τα δημόσια νοσοκομεία θα μειώνονται, παρότι η κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι θα στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Κάτι βέβαια που δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την τρόικα αφού ξεκάθαρα στο μνημόνιο αναφέρεται ότι θα γίνουν έλεγχοι στις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΕΣΥ κι αν αυτές δεν καλύπτουν τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Η χρηματοδότηση πάντως φθίνει όσο περνάει ο καιρός. Το 2016 τα κονδύλια θα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Από 1,488 δις ευρώ που ήταν το 2015, το ποσό θα μειωθεί στο 1,024 δις ευρώ.
Ήδη πολλά νοσοκομεία έχουν χτυπήσει κόκκινο αφού χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για τα απαραίτητα.

Ενδεικτικές είναι και οι περιγραφές του Ηλία Σιώρα, προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό.
Δανειζόμαστε η μία κλινική από την άλλη μέχρι που τελειώνουν όλα τα υλικά, επισημαίνει ο κ.Σιώρας περιγράφοντας την κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς μαζικές αγωγές οι υπό απόλυση διοικητές των νοσοκομείων! Η τροπολογία που άναψε φωτιές

Εξουθενωμένοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ! Υπό κατάρρευση τμήματα και κλινικές

Έρχεται υγειονομική κάλυψη για όλους τους ανασφάλιστους και μέτρα για το ΕΣΥ! Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση

Σχετικά Άρθρα

Back to top button