ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σε επίσχεση οι ειδικευόμενοι γιατροί του Παίδων Αγ.Κυριακού! Απλήρωτοι για εφημερίες

Σε απόγνωση είναι οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων Αγ.Κυριακού καθώς εδώ και μήνες δεν πληρώνονται για τις εφημερίες τους.

Αιτία ο νόμος για το νέο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών που ναι μεν δεν έχει εφαρμοσθεί στην πράξη αλλά επί της ουσίας λαμβάνεται κανονικά υπ όψιν από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο δεν εγκρίνει τις επιπλέον εφημερίες που έχουν γίνει.

Πάντως από την πρώτη στιγμή τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) είχαν προειδοποιήσει ότι θα προκύψουν προβλήματα. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ: ” Τι αλλάζει στη ζωή των γιατρών του ΕΣΥ μετά το νέο ωράριο που ψηφίστηκε!”

Όπως εξηγούν οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων: “Το ιατρικό προσωπικό του Γ.Ν.Π.Α. “Π.&Α. Κυριακού” βρίσκεται τους τελευταίους μήνες αντιμέτωπο με ένα γεγονός που απειλεί τόσο τα εργασιακά μας δικαιώματα, όσο και την ίδια μας την αξιοπρέπεια και αφορά στην αποζημίωση των εφημεριών μας.

Το χρονικό του εμπαιγμού μας ξεκινά από τον μήνα Ιούλιο, όποτε και ενημερωθήκαμε ότι η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπεύθυνη για το νοσοκομείο μας αρνήθηκε να εγκρίνει την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών μας για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, επικαλούμενη το Νόμο 4498/2017 περί εβδομαδιαίου ωραρίου των Νοσοκομειακών Ιατρών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2017, αλλά βρίσκεται υπό τριετή αναστολή, ο εβδομαδιαίος χρόνος απασχόλησης των Ιατρών των δημοσίων νοσοκομείων δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες.

Είναι βέβαια γνωστό ότι Ιατροί όχι μόνο του δικού μας νοσοκομείου αλλά και πανελλαδικά, θύματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας, εξαναγκάζονται να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια που αγγίζουν πολλές φορές το διπλάσιο του ορίου που ορίζει η Νομοθεσία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών και να προσφέρουν όσο το δυνατόν ποιοτικότερες υπηρεσίες. Έτσι η Επίτροπος θεώρησε πως η υπερεργασία μας είναι “παράνομη” και δεν δικαιούμαστε να αποζημιωθούμε γι’ αυτήν”.

Οι γιατροί επιρρίπτουν ευθύνες και στη Διοίκηση του Νοσοκομείου η οποία όπως λένε “κράτησε στάση παθητική και αναβλητική, μεταθέτοντας την επίλυσή του σε άλλες πλάτες και δίνοντάς μας συνεχώς υποσχέσεις για τακτοποίησή του σε μεταγενέστερο χρόνο, εκμεταλλευόμενη την καλοκαιρινή περίοδο για να καλύψει την αδράνειά της“.

Γι αυτό και ο κλάδος ξεκίνησε επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου.

ό και ο κλάδος ξεκίνησε επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button