ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σε εφαρμογή ο νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι αλλάζει

Το νέο σύστημα αφορά σε όλες τις απλές διαγνωστικές εξετάσεις όπως αιματολογικές, βιοχημικές και μεταξύ άλλων ορμονολογικές.

Ειδικότερα ενώ μέχρι σήμερα κάθε ασθενής που επισκεπτόταν για παράδειγμα έναν παθολόγο είχε δικαίωμα να κάνει συνολικά 20 εξετάσεις (βιοχημικός έλεγχος, αιματολογικός έλεγχος και μικροβιολογικός έλεγχος), χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται πόσες ακριβώς από την κάθε κατηγορία. Με τη νέα ρύθμιση οριοθετείται πλέον ο αριθμός για την κάθε εξέταση.

Συγκεκριμένα κάθε ασφαλισμένος μπορεί να πραγματοποιήσει μέχρι 12 βιοχημικές εξετάσεις, μέχρι 5 αιματολογικές και μέχρι 3 μικροβιολογικές εξετάσεις.

Καταχώρηση Παραπεμπτικού (1)

Αντίστοιχα για την κατηγορία βιολογικών εξετάσεων 2, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσε να πραγματοποιήσει συνολικά έως 12 εξετάσεις, πλέον διευκρινίζεται ότι δικαιούται έως 6 ανοσολογικές και άλλες 6 ορμονολογικές.

biologika 2
Να σημειωθεί ότι η κάθε ειδικότητα γιατρού έχει διαφορετικό ανώτατο όριο εξετάσεων που μπορεί να συνταγογραφήσει.

Ωστόσο άγνωστη παραμένει η συχνότητα με την οποία μπορεί ένας ασθενής να πραγματοποιήσει έναν έλεγχο αφού δεν καθορίζεται η συχνότητα των εξετάσεων μέσα στο έτος.
Οι πρώτες πληροφορίες πάντως του HealthReport.gr, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος, λένε ότι αρκετοί ασθενείς ενώ είχαν στα χέρια τους παραπεμπτικό με εξετάσεις, δεν μπόρεσαν να τις εκτελέσουν στα εργαστήρια καθώς το σύστημα δεν τις αποδεχόταν.

Με τον ποιοτικό αυτό διαχωρισμό των εξετάσεων μπαίνει περιορισμός τόσο στον κάθε γιατρό όσο και σε κάθε ασφαλισμένο (ανά ΑΜΚΑ).

Οι αλλαγές αυτές πάντως γίνονται στο πλαίσιο του γενικότερου περιορισμού της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αφού η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι αν δε μειωθεί το συνολικό κονδύλι θα ζητήσει κούρεμα των τιμών ακόμη και κατά 68%. Διαβάστε ΕΔΩ τις απειλές του τροϊκανού Τζουζέπε Καρόνε που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στα διαγνωστικά αν δε μειωθούν οι δαπάνες! Το τελεσίγραφο της τρόικας».

Να σημειωθεί πως το τελευταίο κούρεμα των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων που άγγιξε κατά μέσο όρο το 43%, επιβλήθηκε με αντιρρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Μάλιστα το υπουργείο Υγείας είχε δεσμευτεί πως θα λάβει μέτρα ενίσχυσης του κλάδου.

Μέχρι σήμερα όμως το μόνο που επιβλήθηκε είναι η αύξηση της συμμετοχής στο κόστος των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ρύθμιση που και πάλι δε φαίνεται να σώζει τα πράγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Πότε θα εφαρμοστεί

Δείτε πόσα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις! Όλο το παρασκήνιο από το θρίλερ με την τρόικα

Τροϊκανός Καρόνε καλεί υπ.Υγείας! Διήμερη επίσκεψη για έλεγχο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button