Πολιτική Υγείας

Σε κατάρρευση οδηγείται το ΕΣΥ! Τι λένε γιατροί και εργαζόμενοι

Οι ελλείψεις προσωπικού, η υποχρηματοδότηση και οι προϋπολογισμοί που βρίσκονται στο κόκκινο, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη κατάρρευση του ΕΣΥ, δηλώνουν οι εργαζόμενοι που πλέον δουλεύουν κάτω από τα όρια ασφαλείας.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν το μεσημέρι της Πέμπτης, τα προεδρεία των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), τα Νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Στους τρεις εναπομείναντες μήνες του έτους θα υπάρξουν σημαντικές δυσχέρειες στη παροχή των υπηρεσιών, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες από το έτος 2009 έως σήμερα μειώθηκαν 60%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρη Βαρνάβα και τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλη Γιαννάκο το προσωπικό είναι πλέον κάτω των ορίων ασφαλείας. Η μία στις 3 οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων είναι κενή (33.000 κενές οργανικές θέσεις).
Οι 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν φαίνεται να είναι ένα ακόμη «πυροτέχνημα» (όπως οι 2.900 του έτους 2011 και οι 2.500 του έτους 2012), αφού ακόμη δεν προκηρύχθηκαν παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούνιο (από την προκήρυξη απαιτείται ένα έτος έως την ολοκλήρωση).
Επιπλέον σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, 15.000 υγειονομικοί αποχώρησαν από το ΕΣΥ τα τελευταία 4 χρόνια και αναμένεται άλλοι 5.000 να αποχωρήσουν έως το τέλος του 2015 άλλοι , εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό. Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των συγχωνεύσεων των δομών οι εκπρόσωποι του κλάδου δήλωσαν ότι έως σήμερα με νομοθετικές ρυθμίσεις καταργήθηκαν 11 Νοσοκομεία.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αλλαγή του ρόλου τους αλλά παραμένουν κτίρια κουφάρια. Με υπουργικές αποφάσεις μέσω της έκδοσης και επανέκδοσης Νέων Οργανισμών καταργήθηκαν 880 κλινικές, 10.000 κλίνες και 30.000 οργανικές θέσεις. Την περαιτέρω συρρίκνωση, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, αναλαμβάνουν οι Διοικητές των Νοσοκομείων. Απαξιώνουν – διαλύουν τα 50 διασυνδεόμενα Νοσοκομεία που απώλεσαν τη νομική τους μορφή, μετακινώντας προσωπικό προς τα Νοσοκομεία έδρες των Νομικών Προσώπων, είπε χαρακτηριστικά ο κος Βαρνάβας. Στο πλαίσιο των κοινών κινητοποιήσεων γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, στα κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ, εξήγγειλαν 48ωρες κινητοποιήσεις από 1ης Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα η 1η Οκτωβρίου ορίζεται ως ημέρα Δράσης για τα Περιφερειακά Νοσοκομεία με οργάνωση συλλαλητηρίων στις πόλεις και στις 2 Οκτωβρίου 24ωρη Πανυγειονομική Πανελλαδική Απεργία με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button