Πολιτική Υγείας

Σε κόκκινο συναγερμό οι αρχές για τον κοροναϊό MERS! Τι αναζητούν τώρα για τον θανατηφόρο ιό

Τις ελπίδες τους σε μια πειραματική θεραπεία που θα μπορούσε να χορηγηθεί στον 69χρονο ομογενή που προσβλήθηκε από τον κοροναϊό MERS, εναποθέτουν τώρα οι ειδικοί επιστήμονες. Φάρμακο για τον συγκεκριμένο θανατηφόρο ιό δεν υπάρχει γι αυτό εξετάζεται να του δοθεί ένα ειδικό σκεύασμα που θα έρθει από το εξωτερικό και το οποίο μπορεί να του σώσει τη ζωή.

Η κατάσταση του άλλωστε κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς τα τελευταία 24ωρα παρουσίασε επιδείνωση και χρειάστηκε να μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του «Σωτηρία». Γι αυτί και τις τελευταίες ώρες πραγματοποιούνται συνεχώς ιατρικά συμβούλια στο Σωτηρία για το χειρισμό της όλης κατάστασης.

Και οι ειδικοί δεν ανησυχούν τυχαία για τη ζωή του 69χρονου Έλληνα. Συνολικά από τα 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον MERS – Κοροναϊό που είχαν δηλωθεί έως τις 17 Απριλίου 2014 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τελικά 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους. Θετικό κρίνεται πάντως το γεγονός ότι τόσο η σύζυγός του όσο και ο οδηγός ταξί, που μετέφερε το ζευγάρι, δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Και οι υπόλοιποι επιβάτες όμως της πτήσης με την οποία ήρθε ο 69χρονος στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα καθώς ελέγχτηκαν εξονυχιστικά. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το «Σωτηρία» ο ασθενής πάσχει από βαρύ σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από τον κοροναϊό MERS.

Η κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση του ασθενούς έγινε εν μέσω εορτών του Πάσχα μετά την άφιξή του στη χώρα μας στις 17/04/2014 από τη Jeddah Σαουδικής Αραβίας λόγω παρατεινόμενου πυρετού που παρουσίαζε, σύμπτωμα για το οποίο είχε εκτιμηθεί σε νοσοκομείο της περιοχής. «Λόγω συμβατής κλινικής εικόνας και επιδημιολογικού ιστορικού ο ασθενής ελέγχθηκε και βρέθηκε θετικός σε δύο διαδοχικές μοριακές δοκιμασίες στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ» επισημαίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο MERS-κοροναϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, ο οποίος το 2012 αναγνωρίστηκε ως παθογόνος για τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί περιλαμβάνουν τόσο ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το σύνδρομο SARS. Ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.
Έως τις 17 Απριλίου 2014 έχουν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον MERS – Κοροναϊό συμπεριλαμβανομένων 93 θανάτων. Χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον ΠΟΥ το τελευταίο περιστατικό που δηλώθηκε στις 17/04/2014 αφορά σε ταξιδιώτη από την Jeddah στην Μαλαισία.

Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS- κοροναϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη (σε 5 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία).
Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν κυρίως οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, και δύσπνοια, ενώ τονίζεται η κρισιμότητα της εφαρμογής αυστηρών κανόνων ελέγχου λοιμώξεων για την πρόληψη μετάδοσης της λοίμωξης στο περιβάλλον του νοσοκομείου.
Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS – Κοροναϊό είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).

Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button