ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σε λειτουργία ακόμη η εταιρεία ΕΣΑΝ για τα νοσοκομεία! Δείτε τους υπέρογκους μισθούς χωρίς…αντικείμενο

Πρόκληση συνεχίζει να είναι η λειτουργία της εταιρείας ΕΣΑΝ ΑΕ, που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να διαχειρίζεται τα οικονομικά του ΕΣΥ. Μια εταιρεία η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει κανένα αντικείμενο αλλά συνεχίζει να υφίσταται καταβάλλοντας όμως υπέρογκους για την εποχή μισθούς στα στελέχη της.

Ενδεικτικό πάντως της πρόκλησης ύπαρξης και μόνο αυτής της εταιρείας είναι το γεγονός ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, είχε δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί η εταιρεία ΕΣΑΝ ΑΕ, τελικώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την άφησε απλά να …υπάρχει.

«Η χρηματοδότηση του συστήματος , σε πρώτη φάση των νοσοκομείων, θα περάσει αποκλειστικά στον κρατικό προϋπολογισμό με την κατάργηση ανωνύμων εταιρειών όπως η ΕΣΑΝ ΑΕ.» είχε γράψει σε άρθρο του στο HealthReport.gr (διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο) ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος εκφράζοντας προφανώς τις προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Άγνωστο βέβαια μέχρι στιγμής γιατί η ΕΣΑΝ συνεχίζει να υπάρχει χωρίς αντικείμενο αλλά με στελέχη και μισθούς.

Η εταιρεία ΕΣΑΝ ΑΕ είναι μια εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων και επρόκειτο εκτός των άλλων να προσαρμόσει τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια με βάση τα δεδομένα και τα κόστη μιας νοσηλείας. Όμως επί της ουσίας θα «καπέλωνε» ακόμη και τον ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε τα μέλη της είναι εκείνα που καθορίζουν πόσο θα χρεώνεται η περίθαλψη, άρα ουσιαστικά θα κατευθύνουν και το ρευστό στην Υγεία.

Να σημειωθεί ότι το 51% των μετοχών της ΕΣΑΝ ανήκει στο ελληνικό κράτος αλλά σκοτεινό σημείο όμως παραμένει το γεγονός πως με βάση το νόμο, το 20% των μετοχών της ΕΣΑΝ μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από όλους τους γιατρούς και εργαζόμενους στο ΕΣΥ κατά την ίδρυση της ΕΣΑΝ.

Οι μισθοί χωρίς…αντικείμενο

Και βέβαια το πιο προκλητικό όλων είναι το γεγονός πως η ΕΣΑΝ υπάρχει χωρίς αντικείμενο, αλλά τα στελέχη της συνεχίζουν να αμείβονται κανονικά έως ότου η κυβέρνηση αποφασίσει τι θα κάνει με την εταιρεία αυτή.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καθορίσει τους μισθούς των στελεχών της ΕΣΑΝ με υπουργική απόφαση στις 16 Ιανουαρίου 2015 και από τότε φαίνεται πως τα στελέχη της εταιρείας χωρίς …αντικείμενο συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά.

Ειδικότερα οι μισθοί ξεκινούν από 2.400 ευρώ και φτάνουν στις 3.900 ευρώ.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος λαμβάνει το μεγαλύτερο μισθό που είναι 3900 ευρώ μηνιαίως. Τα μέλη που είναι με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση λαμβάνουν 3000 ευρώ μηνιαίως, ενώ τα μέλη που είναι μόνο με πλήρη απασχόληση λαμβάνουν 2.400 ευρώ μηνιαίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βράζουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ για την εταιρεία «ΕΣΑΝ Α.Ε.»! Το «είπα-ξείπα» του Κουρουμπλή

Νέοι “παίκτες” στην αγορά Υγείας με την ΕΣΑΝ Βορίδη! Ποιοι θα διαχειρίζονται το ρευστό

Γιάννης Μπασκόζος: Τι θα κάνουμε στην Υγεία!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button