ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σε νευρική κρίση εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά για το κούρεμα των εξετάσεων!

Κάθετη μείωση των τιμών αποζημίωσης των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων προβλέπει πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα 86 εξετάσεις ανακοστολογούνται, πολλές από τις οποίες σύμφωνα με τους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα, κάτω από το κόστος.

Δείτε ΕΔΩ: Ποιες νέες προληπτικές εξετάσεις θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ;

Τόσο η ΠΑΣΙΔΙΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων) όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, για τη δραστική μείωση των τιμών των εξετάσεων την ώρα μάλιστα που ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στον κλάδο εδώ και χρόνια.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: ΕΟΠΥΥ: Νέοι περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσεις! Δείτε τι κόβεται

Όπως σημειώνει η ΠΟΣΙΠΥ, το κούρεμα δεν έγινε επειδή ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται παραπάνω, καθώς η υπέρβαση του προϋπολογισμού βαρύνει τα διαγνωστικά κέντρα και τους γιατρούς.

διαγνωστικές εξετάσεις

«Πρόκειται για οικτρή πλάνη. Λόγω του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κάθε υπέρβαση αυτού, συνεπάγεται και επιστροφή χρημάτων από τα Εργαστήρια (claw back).
Να σημειώσουμε δε ότι δε ότι τα ποσά επιστροφής (claw back) που έχει απαιτήσει και έχει λάβει ο ΕΟΠΥΥ από τους Εργαστηριακούς γιατρούς, από το 2013 (1ο έτος εφαρμογής) μέχρι σήμερα φτάνει το 1δις €.

Επομένως οποιαδήποτε τιμολόγηση για αποζημίωση νέας εξέτασης, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού, συνεπάγεται επιβάρυνση, όχι του ΕΟΠΥΥ (ο οποίος δεν θα «αποζημιώσει κανέναν και τίποτα»), αλλά αποκλειστικά του εργαστηριακού γιατρού η τσέπη του οποίου θα «αποζημιώσει» τις νέες αυτές εξετάσεις».

«Καταρρέουμε»

Ο κλάδος ζητά την άμεση απόσυρση του μέτρου της ανακοστολόγησης καθώς τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα καταρρέουν.

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα τόσο προς το Υπουργείο Υγείας, όσο και προς τον ΕΟΠΥΥ, γι’ αυτή την άκριτη απόφαση και τους καλούμε: Είτε να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή. Είτε να αυξήσουν αντίστοιχα τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με ποσόν που να αντιστοιχεί στην αναμενόμενη δαπάνη των νέων εξετάσεων.

Η επιβάρυνση των εργαστηρίων μας από τις απανωτές μειώσεις των τιμών των εξετάσεων, τις εκπτώσεις (rebate) και τις επιστροφές χρημάτων (claw back) έχει φθάσει στο απροχώρητο και οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση, έστω και μικρή, θα επιφέρει άμεσα την πλήρη κατάρρευση όλων μας.
Εάν λοιπόν ο στόχος είναι να καταρρεύσουν οι μικρομεσαίοι και μικροί εργαστηριακοί γιατροί τότε ας προχωρήσουν σε αυτά τα σχέδια τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται επισχέσεις και εξώδικα από γιατρούς κατά ΕΟΠΥΥ για το «κούρεμα» στις διαγνωστικές εξετάσεις!

Ξεκινά «νέο πλαφόν» στη συνταγογράφηση φαρμάκων! Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ

Άγριο κατσάδιασμα του τροϊκανού Καρόνε για την Υγεία! Τι είπε σε υπουργείο, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button