ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Σε πλήρη εφαρμογή το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις! Όλες οι ρυθμίσεις και τα προβλήματα

Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκε από την Τετάρτη το πλαφόν στη συνταγογράφηση των εργαστηριακών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί από δω και πέρα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν συγκεκριμένο αριθμό παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις αφού μπαίνει περιορισμός ανά ειδικότητα και ασθενή (ΑΜΚΑ).

Με βάση την ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό προς όλους τους γιατρούς, ο «κόφτης» τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης e-prescription τόσο «οι μη επιλέξιμες εξετάσεις που δεν σχετίζονται με την ειδικότητα του γιατρού όσο και τα επιτρεπόμενα αριθμητικά όρια ανά ειδικότητα με τα οποία ένας γιατρός μπορεί να παραπέμψει τον ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτη πάροχο».

Και το ζήτημα είναι πως ο γιατρός έστω κι αν έχει ξεπεράσει το όριο του μπορεί να συνταγογραφήσει εξετάσεις σε ασθενείς με μια βασική όμως …λεπτομέρεια: εάν τις πραγματοποιήσουν σε ιδιωτικό κέντρο θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους καθώς δε θα έχουν την κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ. Μόνο στις δημόσιες δομές θα μπορούν να τις πραγματοποιούν δωρεάν.

Κι εδώ αρχίζει το άλλο πρόβλημα καθώς στις δημόσιες δομές δηλαδή ουσιαστικά στα νοσοκομεία, η αναμονή για διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις ξεπερνά τους τρεις μήνες.
Όσο για το περιβόητο ΠΕΔΥ, ελάχιστες εξετάσεις πραγματοποιούνται και σε λιγοστά πολυιατρεία αφού δε διαθέτει ούτε τα απαραίτητα αναλώσιμα για εξετάσεις…αίματος!

Πάντως ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως δέχεται και βελτιώσεις επί του νέου συστήματος του πλαφόν καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός: «Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας είναι προφανές ότι κάθε τεκμηριωμένη πρόταση για βελτίωση των υφιστάμενων ορίων από αρμόδιους φορείς όπως τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τις ιατρικές επιστημονικές εταιρίες, τα Νοσοκομεία, τις Κλινικές και λοιπούς επίσημους φορείς είναι ευπρόσδεκτη».

Να σημειωθεί ότι το πλαφόν άρχισε να εφαρμόζεται μερικώς και σε κάποιες ειδικότητες, εδώ και μία εβδομάδα ενώ πριν ακόμη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή φαίνεται πως άρχισαν τα προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η πλατφόρμα που περιλαμβάνει όλες τις συνταγογραφήσεις (φάρμακα, εξετάσεις κ.λ.π.) άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα τα τελευταία δύο 24ωρα, γεγονός που αποδίδεται από πολλούς στην ενσωμάτωση του νέου πλαφόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε εφαρμογή το νέο πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις! Δείτε πόσες δικαιούται κάθε ασθενής

ΕΟΠΥΥ: Κουρεύονται τιμές και αποζημιώσεις για 694 παρακλινικές εξετάσεις! Αντιδράσεις από γιατρούς διαγνωστικά κέντρα

Δείτε πόσο κοστίζουν μαγνητική και αξονική σε Ελλάδα-Γερμανία-Σουηδία! Το παιχνίδι των τιμών και τα κουρέματα

Ακριβό μου ΕΣΥ! Δείτε πόσο κοστίζουν βασικές διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα

Στα Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ ούτε για …γενική αίματος! Πως ξέμειναν από υλικά

Σχετικά Άρθρα

Back to top button